Пленковић: Овако нешто се више не може толерисати

Срна
Пленковић: Овако нешто се више не може толерисати

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је након обиласка мјеста на које је пала беспилотне летјелица у Загребу да се оваква ситуација више не може толерисати, да је тако нешто јасна пријетња на коју треба реаговати.

“Покренућемо ову тему у свим тијелима НАТО-а и ЕУ и радити на томе да подигнемо спремност да би се овакве летјелице неутрализовале на неком сигурном мјесту, а не да падну на главни град, на густо насељен дио града”, рекао је Пленковић.

Он је навео да је беспилотна летјелица прошла украјински, румунски, мађарски и хрватски ваздушни простор.

“Летјела је око седам минута у Хрватској и онда се срушила овдје. Можемо рећи да смо у овој великој и озбиљној несрећи имали пуно среће јер нико није настрадао, осим четрдесетак аутомобила на паркингу”, навео је Пленковић.

Према његовим ријечима, очито је летјелици нестало горива, јер да га је имала више вјероватно би пала на неком другом мјесту, преносе хрватски медији.

Он је истакао да је извијестио лидере ЕУ и рекао им како се овакве ствари могу догодити и у другим чланицама, као и да је важно да се интензивира међусобна сарадња.

“Је ли ово било случајно, је ли била грешка или је било намјерно, то сада не знамо. Најприје ће да се покуша ископавање летјелице и да се види да ли у њој има неких вриједних података. Истовремено ћемо комунцирати и с другим државама. Ово упућује на потребу тјешње сарадње унутар самог НАТО-а”, рекао је Пленковић.

Он је напоменуо да је писао НАТО-у и да сматра да су они то јако озбиљно схватили, јер је то инцидент који се не смије догодити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана