Пленковић открио када ће Хрватска ући у Еврозону

Г.С.
Пленковић открио када ће Хрватска ући у Еврозону

Брисел - Премијер Хрватске је рекао како очекује да Европска комисија одобри хрватски национални план за опоравак и отпорност слиједећег мјесеца.

Хрватска очекује да ће постати чланица Еврозоне почетком 2023. године и до тада намјерава да испуни све потребне критеријуме, изјавио је у Бриселу хрватски премијер Андреј Пленковић.

У Бриселу је други дан самита европских челника, а у оквиру тога одржаће се и самит Еврозоне у инклузивном формату.

 "То је прилика да још једном искажем спремност за испуњење свих критеријума и да након што смо прошле године ушли у Европски курсни механизам (ЕРМ II) испунимо акциони план и створимо предуслове да током 2023. године, ми се надамо на почетку, Хрватска постане чланица Еврозоне", изјавио је Пленковић.

Додао је да ће на на самиту Еврозоне изнијети календар који Хрватска очекује у погледу уласка у подручје заједничке валуте "с обзиром на сва постигнућа која су остварена у спровођењу стратегије за увођење евра од 2018. до данас".

Челници држава чланица у петак су, други дан самита започели расправом о економском опоравку од посљедица пандемије коронавируса.

Премијер Пленковић је рекао како очекује да Европска комисија одобри хрватски национални план за опоравак и отпорност током слиједећег мјесеца, након чега би у посјету Загребу дошла предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лејен како би лично уручила зелено свијетло Комисије за тај план тежак 6,3 милијарде бесповратних средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана