Пленковић: Оптужница Србије против хрватских пилота за нас не постоји

ГС
Foto: Архива

БЛЕД - Оптужница Србије против хрватских пилота за злочине у Олуји за Хрватску као предмет "не постоји", рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић, додавши како се тај став неће "мијењати ни милиметра"

"Надлежност Србије у предметима који се тичу наводних почињења кривичних дјела на територијима других држава, од стране држављана других држава, за нас је неприхватљива већ годинама, то не долази у обзир", рекао је хрватски премијер на Бледу, преноси Фена.

Апелациони суд у Београду је 20. августа потврдио рјешење Вишег суда у Београду којим је потврђена оптужница српског Тужилаштва за ратне злочине против четворице официри Хрватског ратног ваздухопловства (ХРЗ) за ратне злочине почињене у акцији Олуја 1995. године.

Пленковић је рекао да постоји међународна инстанца, бивши Хашки суд и данашњи Резидуални механизам, те да стога не долази у обзир да Србија "као агресор у времену великосрпског режима Слободана Милошевића" која је напала Хрватску, БиХ и Словенију претендира бити држава која ће подизати оптужнице против хрватских пилота у вријеме Отаџбинског рата.

"Дакле, тај предмет за нас као државу не постоји", нагласио је, додавши да је Хрватска ту јасна и "неће се мијењати нити милиметра" те да се Србија "јако, јако добро мора суочити са својом прошлошћу и улогом деведесетих година".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана