Пленковић: 'Олујом' омогућено и ослобађање БиХ

Срна
Пленковић: 'Олујом' омогућено и ослобађање БиХ

Загреб - Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић тврди да је војно-полицијском акцијом “Олуја” омогућен “прекид опсаде Бихаћа, као и ослобађање великог дијела БиХ”.

Пленковић је у честитки поводом обиљежавања “Олује” у Хрватској навео да је овом акцијом, између осталог, град Книн “враћен у уставни поредак суверене, самосталне и међународно признате Хрватске”, а да је хрватско руководство, уз помоћ УН, “осигурало мирну реинтеграцију Вуковара и цијелог хрватског Подунавља”.

Честитку је упутила и предсједник Хрватска Колинда Грабар Китаровић, у којој је наведено и да је “побједом у 'Олуји' досањан историјски сан слободе и независне Хрватске”.

Хрватска обиљежава акцију “Олуја” као “Дан побједе и домовинске захвалности”, иако је тада, прије 24 године, протјерано око 250.000 Срба и побијено око 2.000, док се око 800 још увијек води као нестало.

На прославу акције “Олуја” у Хрватској, Црна Гора је и ове године одлучила да пошље свог представника, који ће са хрватским властима прослављати ову војну акцију.

Србија и Република Српска одржаће данас скуп у Крушедолу у знак сјећања на све прогнане и страдале Србе у акцији “Олуја”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана