Пленковић одговорио Милановићу

Танјуг
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ- Хрватски премијер Андреј Пленковић одговорио је предсједнику Зорану Милановићу, који је њега оптужио за све проблеме у земљи, а његове министре назвао дроновима убицама, камиказама и шехидима, те поновио више пута да није имао информацију о доласку руских трговаца војном опремом.

Пленковић је, на питање новинара, коментарисао изјаву Милановића о боравку руских трговаца војног оружја у Ваздухопловно-техничком заводу и тврди да засигурно о томе ништа није знао.

"Нисам знао сигурно", рекао је Пленковић и додао:

"Милановић се од почетка мандата, откад му је ухапшен пријатељ (бивши директор Јанафа) Ковачевић, почео ненормално да се понаша. Сјећате се тога, то је било у септембру 2020. године. За оне који не знају, Драган Ковачевић и Зоран Милановић су блиски пријатељи", рекао је Пленковић.

Тврди да је "откад је почео рат у Украјини, Милановић за све Путинове изјаве има разумијевања".

Подсјетио је да је Ковачевић звао Милановића два дана након потреса у Јанафу на, како је рекао, "храну да се не баци".

"Пазите сад ово, то сам недавно дознао - а Милановић тамо вуче Храња, начелника Главног штаба. То је екипа која ће медијима и хрватској јавности тумачити да смо квинслишка влада, корумпирана, издајничка влада. То је сад пјесмица коју та спрега - Милановић, Ковачевић, мостовци као њихови малишани, стално понављају", рекао је Пленковић.

Рекао је и да су Милановићеви, док је био премијер, министри били у Ковачевићевом клубу, али не у вријеме локдауна.

"То није исто", додао је премијер.

На питање зашто инсистира на томе да је Милановић нервозан због Ковачевићевог хапшења, Пленковић каже да новинари то могу и да испитају.

"Ви испитајте, ви зовете кредибилне госте с краљевским третманом у дневницима па њих питајте", казао је премијер и додао да је важно да се то чује и зна.

Рекао је и да нема утицај на медије.

Пленковићева влада је поставила Драгана Ковачевића да води Јанаф.

"Не видим какве везе има актуална афера у Ини, о незаконитој трговини гаса и пљачки Ине коју је открио Уред за спречавање прања новца Министарства финансија, а не полиција, УСКОК, ДОРХ. Открио ју је Уред министарства у влади којој сам ја премијер. То говори да је наша влада привржена борби против корупције", рекао је Пленковић и додао:

"Понављам хиљаду пута, борба против корупције нема имена, презимена, увида у тајне истраге, утицај на шефицу УСКОК-а, полицију."

Не значи, казао је, да нема корупције ако нема поступања.

"Корупција се решава да тијела поступају, а ко је омогућио да тијела поступају без уплива. Јесте ли се запитали то", упитао је премијер новинаре, пренијели су хрватски медији.

На поновљено питање о ЗТЦ, руским трговцима војном опремом и Баножићу, Пленковић је поновио "никакве информације о томе нисмо имали.

"Како да ми знамо ко долази коме на састанак у неку фирму. Шта мислите да влада има екран на којој блинка ''ево, долази на састанак''. Мислите ли да СОА прати све људе, телефоне и мејлове у Хрватској? Па, шта је вама, људи. Није ово Биг Бродер. Мислите ли да је Баножић знао за састанак? Колико ја схватам није", рекао је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана