Пленковић одговорио Милановићу питањем: Зашто не поштујете договор

Танјуг
Foto: Принтскрин

ЗАГРЕБ- Хрватски премијер Андреј Пленковић одговорио је шефу хрватске државе Зорану Милановићу да остаје при ставу, о чему је већ разговарано, да актуелни директор Сигурносно-обавештајне агенције (СОА) Данијел Маркић треба да остане на тој функцију у још једном мандату.

Милановић је, наиме, позвао јуче Пленковића да заједнички Маркића, коме мандат на функцији шефа тајне службе истиче 5. маја, заједнички предложе за в.д. директора Агенције од 6. маја, али не дуже од два месеца, до избора новог директора.

Милановић је тај приједлог Пленковићу о Маркићу упутио због предстојећег распуштања сабора и расписивања парламентарних избора, који ће, како се очекује, бити одржани крајем априла или у мају.

"У вези с Вашим писмом од 11. марта којим предлажете привремено рјешење да садашњи директор  СОА-е буде именован за вршиоца дужности од 6. маја на рок од два мјесеца, остајем код свог јавно изнесеног става те Вам сада, док још нису расписани избори за Хрватски сабор, и формално предлажем, као трајно рјешење, Даниела Маркића за директора СОА-е", одговорио је Пленковић.

Пленковић је навео да је Маркић својим резултатима и професионалношћу оправдао поновљено повјерење на челу СОА-е.

У одговору Пленковића се наводи да је потпредсједник Владе и министар одбране Иван Анушић са Милановићем договорио избор Тихомира Кундида за начелника Главног штаба ОСРХ и да су они тај предлог подржали, као што су, како наводи, и 2021. подржали његов приједлог именовања Валентина Фрањића за шефа Уреда Већа за националну сигурност.

"О приједлогу поновног именовања Маркића је приликом Вашег разговора с Иваном Анушићем постигнут договор, што је он и јавно потврдио. Стога није јасно зашто не поштујете постигнут договор и сада одбијате понуђено трајно рјешење", навео је, између осталог, у одговору Пленковић, пренијели су хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана