Пленковић обећао обнову Баније и процесуирање ратних злочина

Срна
Foto: гс

ЗАГРЕБ- Српско народно вијеће /СНВ/ организовало је данас божићни пријем на којем је премијер Хрватске Андреј Пленковић обећао је да ће "Хрватска истрајати на обнови Баније, на проналаску свих несталих лица у рату и процесуирању оних који су починили ратне злочине".

Из атријума Српске православне опште гимназије "Катарина Кантакузина Бранковић" у Загребу Пленковић је поручио да ће Хрватска истрајати на нормализацији односа између Хрватске и Србије и на томе да српска мањина у Хрватској буде респектирана и да учествује у политичком животу.

"Пазимо да не дижемо тензије, него да их спуштамо. Гледамо да не остављамо проблеме који су се акумулирали годинама, него да их ријешимо дијалогом и сарадњом на цијелој територији Хрватске. Та врста политике дијалога и уважавања је стандард испод којег се више не смије и неће моћи ићи", рекао је премијер Пленковић.

Овом догађају присуствовали су сарадници, пријатељи и симпатизери СНВ-а и државни врх Хрватске - предсједник Сабора Гордан Јандроковић, потпредсједник Владе Борис Милошевић, министар културе и медија Нина Обуљен Коржинек, министар спољних послова Гордан Грлић Радман и градоначелник Загреба Томислав Томашевић.

Божићни благослов, уз ломљење чеснице, дао је патријарх српски Порфирије, а новчић у чесници је пронашао загребачки градоначелник Томашевић.

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац подсјетио је да су бројни грађани на Банији након земљотреса крајем 2020. остали без кућа и смјештени су у привремени смјештај, који није такав да се у њему треба дочекати још једну зиму и још једну годину.

"Остајући без својих кућа наши суграђани на Банији остајали су без својих села и градова, без свог јавног и друштвеног простора, без и оно мало радних мјеста што су их тамо стварали или налазили. Остајући без свега тога реално је да Банија увелико постане ничија кућа. Зато на данашњи дан и овако окупљени требали бисмо рећи да Банија неће постати ничија кућа, већ наша кућа, која има људе, која има пут до школе, посла, амбуланте, до мјеста за забаву", рекао је Пуповац.

Он је подсјетио да су протеклих година многи суграђани отишли из својих кућа јер нису видјели перспективу бољег живота у свом завичају и домовини.

"За земљу која је толико становника изгубила током рата, то је опасно, а међу њима већина је наших сународника Срба", рекао је Пуповац и позвао да у времену Божића свако да свој допринос и постане дио мозаика како би се живот у Хрватској учинио бољим за све.

Честитајући Божић загребачки градоначелник Томашевић рекао је да је СНВ-ов пријем симболичко мјесто сусрета и толеранције као и да је град Загреб дом за све људе који у њему живе, без обзира на њихову националну и вјерску припадност.

Специјални изасланик предсједника Србије Веран Матић исказао је жаљење што у Београду није пронађен младић Матеј Периш, који је нестао 31. децембра у Београду, подсјећајући на бројне заједничке акције солидарности између Србије и Хрватске.

"Како је могуће да нас несреће спајају, а нормалан живот антагонизује", упитао је Матић, нагласивши потребу да се коначно ријеши питање несталих из ратова деведесетих година прошлог вијека.

Он се заложио се за што скорији нови састанак државника двије земље који се, како је рекао, срећу преријетко, практично у "олимпијским циклусима", односно сваке четири године.

Овогодишњи добитници награда Српског народног вијећа су петрињски парох Саша Умићевић, Заклада "Солидарна", специјални изасланик предсједника Србије за питања несталих у ратним догађањима деведесетих Веран Матић, Владо Орешковић и Јосо Обућина из иницијативе "Споменик остаје у парку" у Перушићу и предсједник Вијећа СНВ-а Сплитско-далматинске жупаније Божидар Симић./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана