Пленковић о великосрпској агресији на Божићном пријему у СНВ

Агенције
Пленковић о великосрпској агресији на Божићном пријему у СНВ

Загреб - У Српском националном вијећу уприличен је данас пријем поводом Божића, на којем је председник тог вијећа Милорад Пуповац критиковао владу Андреја Пленковића због услова у којима живи српска национална мањина у Хрватско, али и због Јасеновца.,

Хрватски премијер и божићни пријем искористио је да поново говори о Хрватској као жртви "великосрпске Милошевићеве политике".

-Видјели сте да смо ове године послали поруку суживота, толеранције и окренутости будућности - рекао је Пленковић и истакао да је Хрватска "након праведног, одбрамбеног рата у којему је била жртва великосрпске Милошевићеве политике" те уласка у НАТО и ЕУ жели третирати мањине и поштовати их уз максимум напора да се њихов живот одвија на најквалитетнији начин.

Пуповац је рекао "да није било плоче у Јасеновцу, то ишчекивање не би било у сјенци".

- Овако смо у Нову годину ушли с надом и вјером у боље сутра, али и сјенком на тој нади и забринутошћу, која из тог геста, тога чина на том мјесту не може да не буде произведена - рекао је Пуповац Пленковићу.

Пуповац је рекао да му је једна сарадница рекла да буде личан и да говори у своје име на божићном пријему, али он то не може, каже, јер му улога то не допушта.

- Сигурно је да сви међусобно дјелимо ово: смрт једног од нас не може бити разлог за негирање смрти другог - рекао је Пуповац.

Додао је да страдање, како је рекао, једног од нас не може бити разлог за омаловажавање жртава других, "поготово не на мјесту на којем је у 20. веку страдало највише припадника хрватског народа. И ту не спомињем ни Србе нити Роме, већ Хрвате".

- Готово 8.000 (их је страдало). Наша је дужност да учинимо све да сачувамо оно што је створено у јесен 2016, програм и политику која је била прилика за доношење мира, обнове поверења, друштва праведности, једнакости и законитости - поручио је Пуповац.

Скупу су се обратили и Милан Бандић, загребачки градоначелник, као и Владимир Божовић, изасланик српског премијера Александра Вучића, који је поручио Србима у Хрватској да ће их Србија свим расположивим средствима бранити када год буду угрожени.

Божовић је оцијенио да народ са јасеновачким цвијетом на срцу и души не смије и неће ни пред ким погнути главу, већ ће усправљеног чела, истином, правдом и љубављу гледати напријед у бољу будућност.

Он је Србима у Хрватској пожелио остваривање свих права у складу са европским стандардима, која Србија гарантује Хрватима и свим другим мањинама у Србији.

Божовић је Хрватској и њеном руководству послао поруку мира и заједништва, као и позив да гради економски снажно и демократски стабилно друштво, преносе хрватски медији.

-Србија жели најбоље могуће односе са Хрватском и зато има улогу фактора стабилности у региону, а то ће чинити и у будућности- рекао је Божовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана