Пленковић о оптужницама: Неприхватљиво понашање Србије

Танјуг
Пленковић о оптужницама: Неприхватљиво понашање Србије

ЗАГРЕБ- Хрватски премијер Андреј Пленковић прозвао је данас Србију због, како је навео, неприхватљивог понашања према пензионисаним хрватским пилотима и поновио да је оптужница против њих политички мотивисана и да је то за Хрватску непостојећи процес.

"Није нам прихватљиво понашање Србије кад је ријеч о хрватским пилотима", рекао је Пленковић током представљања годишњег извјештаја о стању државе и нације у хрватском сабору.

Тужилаштво Србије подигло је оптужницу против четири хрватска пилота због ракетирања српских цивила на Петровачкој цести октобра 1995. током војно-полицијске акције Олуја.

"То је прије свега политички мотивисан процес и никако не доприноси повјерењу, напротив. Удаљава нас једне од других", рекао је премијер.

"За хрватске пилоте, а и нас као државу, тај процес не постоји", рекао је поново Пленковић.

Говорећи о БиХ, Пленковић је рекао да се влада суштински залагала за положај Хрвата у тој држави и да је тражила да се конститутивност народа у БиХ уврсти у Стратешки компас ЕУ.

Истакао је да је његова влада томе допринијела, што се огледа и у томе да је високи представник међународне заједнице Кристијан Шмит у изборној ноћи интервенисао наметањем одлуке о измјени Устава Федерације БиХ и Изборног закона БиХ.

"Он је једини могао да помогне и помогао је. То се ништа није догодило случајно", рекао је хрватски премијер и додао да Хрватска подржава БиХ у добијању статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Та тема, додао је, биће већ на састанку Европског савјета у децембру и сматрамо да је то добро за све народе у БиХ", рекао је Пленковић.

"Што је БиХ ближе Европској унији, то ће бити и боље ријешена отворена питања која имамо", рекао је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана