Пленковић: Нова влада наредног понедјељка

Срна
Пленковић: Нова влада наредног понедјељка

Загреб - Предсједник Хрватске демократске заједнице /ХДЗ/ Андреј Пленковић најавио је данас да би нова хрватска влада могла да буде формирана наредног понедјељка.

Пленковић је уочи одласка на састанак са предсједником Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, од које би требало да добије мандат за састављање владе, истакао да је сједница Сабора сазвана за наредни петак поподне.


"Постоји читав низ формалних одлука које се морају донијети. Договорићемо се ове седмице о динамици даљег тока сједнице Сабора", рекао је Пленковић медијима у Хрватској.

Пленковић је истакао да ће на подневни састанак са Колиндом Грабар Китаровић доћи са више од 90 потписа подршке за састављање владе у којој ће, како је открио, бити више жена.

Он је навео да ће се о будућим министрима разговарати већ од данас.

Главни секретар ХДЗ-а Гордан Јандроковић је рекао да ће у петак на конститутувној сједници Сабора, након избора предсједника парламента, бити донесено неколико закона у вези са саставом Владе, као и закони које је у својим захтјевима предложио "Мост".

Јандроковић је додао и да ће министри и нови премијер у Сабору бити потврђени почетком идуће седмице.

Лидер ХДЗ-а Андреј Пленковић постигао је договор о састављању нове владе са Коалицијом "Мост", а има и подршку мањина, као и других странака.

Он би, према хрватском Уставу, Китаровићевој требало да преда више од 90 потписа како би доказао да за мандат за састав владе има подршку натполовичне већине од 151 посланика у Сабору.

Након што предсједник Хрватске прихвати мандат, Пленковић мора да у року од 30 дана изложи програм нове владе, представи њен састав Сабору и затражи гласање о повјерењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана