Пленковић: Нисмо сметнули с ума тужбу против Србије

Танјуг
Foto: Танјуг

ЗАГРЕБ - Хрватска није сметнула с ума подизање тужбе против Србије и захтjева за ратну одштету, на томе се ради, рекао је данас премијер Андреј Пленковић у сабору, а на молбу једног посланика да парламент осуди позив српског предсjедника Александра Вучића за истицању српске заставе, одговорио је предсjедавајући Гордан Јандроковић, рекавши да то није тема и да је та "иницијатива промашена".

Хрватски сабор је данас отпочео редовно јесење заседања са "актуелним преподневом", када посланици постављају питања премијеру и министрима.

На питање Стипа Минарића изопозиционог Домовинског покрета, када ће бити подигнута тужба против Србије са захтевом за ратну одштету, Пленковић је одговорио да је та тема дигнута на билатерални ниво.

"Радимо на тому, нисмо то сметнули с ума. Дијалог који наши министри и ја лично водимо с удружењима хрватских логораша, искрени су и конкретни. Ми ћемо на томе истрајати, настојаћемо да правда буде реализована. Битно је да истина о Домовинском рату није упитна. Свесни смо патње свих оних који су прошли логоре, нисмо то заборавили", рекао је Пленковић.

Миранић је додао да тужба и ратна одштета нисупитање новца већ достојанства и примети дапојединци губе приватне тужбе против Србије и још, како је рекао, морају даплате судске трошкове.

Он је упитао зашто држава Хрватска не стане иза тих људи, али на то није добио одговор. А на молбу једног посланика да парламент осуди позив председника Србије Вучића да сви Срби у свету истакну српску заставу, поводом данашњег обележавнаја Дана српског јединства, одговорио је председник сабора Јандроковић. Он је подсјетио да је јучено речено оно што је, како је рекао, требало да буде казано.

"О томе можете говорити тоеком расправе, немамо посебно тачку о томе, та тема не заслужује посебну расправу јер је иницијатива промашена, свима је јасно.

Драго ми је да су се припадници српске мањине о томе изјаснили", рекао је Јандроковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана