Пленковић: Нема одустајања од начела равноправности три конститутивна народа

Срна
Пленковић: Нема одустајања од начела равноправности три конститутивна народа

САРАЈЕВО - Хрватска неће допустити да се у БиХ одустане од начела равноправности три конститутивна народа, поручио је хрватски премијер Андреј Пленковић.

Пленковић, који је и предсједник ХДЗ-а Хрватске, указао је на значај промјена Изборног закона које треба да обезбиједе равноправност и легитимну заступљеност сва три конститутивна народа у БиХ.

“Неодржив је и неправедан модел у којем један народ може другоме бирати члана Предсједништва БиХ, јер крши темељно демократско начело легитимне заступљености”, рекао је Пленковић за “Вечерњи лист”, издање за БиХ.

Пленковић је навео и да је Хрватска против сепаратизма у БиХ, али и против сваког унутаризма, односно централизма.

Он је нагласио да је јасно рекао колегама у Европском савјету да Хрватска неће допустити да се у БиХ одустане од начела равноправности три конститутивна народа.

“Јасно сам нагласио да Хрватска подржава суверенитет и цјеловитост БиХ, као концепт договорен у Дејтону - једна држава, два ентитета и три равноправна конститутивна народа. Ни на једном међународном форуму није договорено да ће се одступити од тога и омогућити мајоризација Хрвата као најмалобројнијег народа”, рекао је Пленковић.

Хрватски премијер је указао да је стратешки интерес Хрватске да БиХ буде стабилна, функционална и да напредује према ЕУ, а да је предуслов за то легитимна заступљеност Хрвата у БиХ да би се, како је додао, сва три конститутивна народа и сви остали грађани осјећали добро у својој домовини.

Он је навео да је задовољан недавном посјетом БиХ и разговорима које је водио у Сарајеву и Мостару, истичући да је напетост која тренутно влада у БиХ рјешива уз вољу политичких актера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана