Пленковић: Нема консензуса о миграцијама

Танјуг
Foto: Танјуг

БЛЕД - Премијер Хрватске Андреј Пленковић истакао је данас на Бледском стратешком форуму да у Европској унији нема консензуса по питању миграција, додајући да се морају приближити ставови о томе, али да то неће бити лак посао.

Пленковић је, на панелу посвећеном будућности Европе, констатовао да и та дебала даје право свијетло како се ЕУ осјећа данас, по различитим питањима и дешавањима.

Тако је навео да у Унији има оних који би вољели да ЕУ буде оштрија према Турској, док су други за рјешење са Турском по питању миграција, неки желе да отворе нове путеве сарадње са Русијом, из економских и глобалних разлога, док су други веома стриктни према Москви због Крима, Доњецка...

"Има оних који су одушевљени проширењем Уније на све земље југоисточне Европе, и лично сам заступао тај став од како се бавим политиком, док други нису за то, па су алергични ако поменете било шта што почиње на слово Е", рекао је Пленковић.

Он је примјетио и да је, када је ријеч о будућности ЕУ, један од кључних проблема и изазова лоша демографска слика.

"Половина чланица има негативан природни прираштај, централни изазов је демнографски дефицит", сматра Пленковић.

Такође, додао је да је одлазак Велике Британије из Уније стратешки губитак, у различитим областима, што ће се, каже, тек осјетити.

Додао је да и да је фокус на "Зеленој агенди", а да нема ковид кризе дебата би се и више водила о климатским променама.

Он је додао и да би волио да Хрватска буде у Шенгену данас, али да Шенген није данас исто као прије неколико година, због стараха од теориризма и мигрантске кризе.

"По питању миграције, бићу реалан, ту нема консензуса, зато се Даблински споразум не спроводи, не ревидира. Морамо да се приближимо једни другима, а то неће бити лако. Биће тешко Шарлу (Мишелу, предсједнику Европског савјета) да организује такву дебату", рекао је Пленковић.

Премијер Словачке Едуард Хегер констатовао је на то да је Европа континент са различитим проблемима, те да се зато предлажу различита рјешења, јер су и погледи људи које лидери земаља представљају различити.

Он је рекао да се сви морају бити сагласни око основних вриједности, које, каже, дају правац којим треба ићи, додајући да ЕУ треба да буде проактивна.

Премијер Словеније Јанез Јанша рекао је да је тужан што је у последњих 10 година, 90 одсто тема нису посвећене стратешким питањима, како да се ријеше питања око неких стратешких циљева, већ како "истрошити" ЕУ, а не како је проширити.

"То је потпуно погрешан пут и погрешна порука", рекао је Јанша и додао да ће процес проширења бити кључан током словеначког председавања.

Треба да размишљамо како да решавамо проблеме а не како да их отварамо, додао је словеначки премијер.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел рекао је да, ако се жели више просперитета, мора бити више координације и кооперације у ЕУ, иако постоје различита мишљења и ставови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана