Пленковић: Не знамо ко је лансирао беспилотну летјелицу

srna
Foto: tanjug

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да је беспилотна летилица која се недавно срушила на Загреб била намијењена за ношење оружја, али да још није познато одакле је лансирана.

О томе је, казао је, информисао представнике парламентарне опозиције.
-Пренјели смо им сасвим поуздану и провјерену информацију да је летјелица била наоружана, да је дошло до експлозије, да је највјероватније ријеч била о авиобомби, биће око тога још детаља. Пронађени су упаљач, гелери... - рекао је Пленковић новинарима након састанка.

Поновили смо, казао је, да систем за праћење и навођење, радарски систем, прати ваздушни простор у овим околностима, посебно кад нема цивилних летова над Украјином па је у другим деловима згуснутији.

„Оно што је сигурно, а то сам видео посетом нашем центру за мотрење и навођење, а био сам и у центру НАТО, поуздано знамо када се може забележити први пут на румунским и радарима“, рекао је премијер.

Они који се тиме баве летилицу нису доживели као нешто опасно, јер рефлексија је, каже, била слаба.

„Важне су и активности које се са савезницима спроводе ових дана, а у погледу контроле ваздушног простора. Прелети савезника су важна порука сигурности. Савезници су уз нас. У току је НАТО операција Нобле Схиелд, авиони континуирано полћу с носача авиона и контролишу небо Бугарске, Румуније па и БиХ“, каже Пленковић.

Верује да су колеге из опозиције сазнале важне и нове битне информације, као и да је договорено да се овакви састанци одржавају увек када се процени да је потребно.

„Ми једино знамо тачку на којој је дрон први пут уочен од румунских радара. Тај тренутак кад је уочен не значи да је он ту лансиран. Можда је реч о грешци, саботажи или намери. Ми засад на то питање немамо одговор“, казао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана