Пленковић на Голом отоку одао почаст жртвама тоталитарних режима

Срна
Пленковић на Голом отоку одао почаст жртвама тоталитарних режима

ЗАГРЕБ - Предсједник хрватске Владе Андреј Пленковић данас је, поводом Европског дана сјећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима, положио вијенац код спомен-плоче на Голом отоку и том приликом указао да је важно његовати културу сјећања.

- Важно је да његујемо културу сјећања, без истине нема ни свијести нити поштовања према жртвама нити помирења у контексту сваког европског народа, па тако и хрватског -  рекао је Пленковић.

Он је истакао важност оних који су у контексту Информбироа завршили на Голом отоку убрзо након Другог свјетског рата, као и бројни политички затвореници, преносе хрватски медији.

На питање је ли ова посјета исправка неправде, с обзиром на чињеницу да премијери раније нису често долазили на Голи оток, Пленковић је одговорио да је то била његова жеља.

Спомен-плоча Владе подигнута је у знак сјећања на жртве комунистичког режима страдале на Голом отоку, те на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима.

Током Првог свјетског рата на Голи оток су били интернирани ратни заробљеници, а од 1948. на њему је био злогласни Југославенски затвор за политичке затворенике.

На Светом Гргуру било је женско одјељење тог затвора. Од 1956. на Голом отоку су затварани починиоци тешких кривичних дјела. Затвор је престао са радом 1988. године, док је 1989. напуштен и данас је у рушевном стању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана