Пленковић међу најплаћенијим премијерима: Eво колика му је сада плата

Танјуг
Пленковић међу најплаћенијим премијерима: Eво колика му је сада плата

ЗАГРЕБ - Након одлуке Владе да брутално повећа плате највиших државних званичника Хрватске, премијер Андреј Пленковић постаје један од најплаћенијих у ЕУ са примањима која ће већ од наредног мјесеца износити 5534 евра нето.

То је за 2.274 евра више него сада и 1,7 пута више од садашње просјечне нето плате у Хрватској. Премијер ће овим повећањем добити повишицу у висини цијеле једне просјечне нето плате плус додатних 950 евра. Тиме ће постати један од најбоље плаћених премијера у ЕУ државама сличног стандарда, пише данас хрватски портал Индеџ.  

Тема плата премијера, министара и других државних званичника је отворена још у мају ове године, недуго након избора.

Према рачуници портала Индекс, премијер Пленковић је тада имао 2.2 пута већу плату од просјечне у Хрватској, у бруто износу.

У нето износу је плата премијера Пленковића тада била виша 2,46 пута, а сада ће бити више него четири пута (4,16 пута). То ће га, кажу, “погурати” на љествици, па ће бити један од најбоље плаћених премијера у државама ЕУ сличног стандарда.

Према писању портали, далеко највећу плату има мађарски премијер Виктор Орбан, бруто 16.000 евра мјесечно. Након њега су премијер Словачке Роберт Фицо (11.000) и Чешке Петр Фиала (10.8 хиљада). Пленковић ће новим растом плате постати један од најбоље плаћених, након тројице набројаних, с укупном платом у бруто износу 9.367 евра, наводи Индекс.

Пленковић ће, наиме, престићи са примањима премијере Естоније, Летоније, Италије, као и премијере Грчке, Пољске, Словеније и Румуније.  

У поређењу са неким земљама сличног степена развоја са Хрватском и платама премијера у тим земљама, сусједна Словенија, која је према свим параметрима друштвено-економског развоја напреднија, а истовремено ће тамошњи премијер имати 3.735 евра мању бруто плату од Пленковића.

БДП по становнику Словеније је на 87 посто просјека ЕУ, а Хрватске на 78 одсто. Просјечна мјесечна нето плата у Словенији је 2.333 евра, у Хрватској 1.834 евра. У ризику од сиромаштва у Словенији је мањи постотак људи, а и незапосленост је мања.

Портал као примјер наводи и Италију, чији премијер ће имати нижу плату у односу на хрватског колегу, иако је далеко развијенија, мада у неким подручјима заостаје. На 101 посто просјека ЕУ је по питању БДП-а по становнику, просечна месечна бруто плата је 2.479 евра, али су стопа ризика од сиромаштва и незапосленост нешто веће.  Премијерка Италије Ђорђа Мелони ће имати 1.117 евра мању бруто плату од премијера Андреја Пленковића.

Естонија је, наводе, такође повећала плату премијера, али по сили закона, а не “корекцијом коефицијената”. Ова земља је прошле године била на отприлике истом нивоу као Хрватска по питању БДП-а по становнику у односу на просјек ЕУ, незапосленост је била већа, а и ризик од сиромаштва.

Ипак, мјесечна бруто плата је 2.065 евра, виша него у Хрватској. Премијерка Каја Калас има мјесечну плату од 8759 евра бруто, па ће је Пленковић с 9367 евра бруто убрзо престићи, пише Индекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана