Пленковић: Не желимо градити физичке баријере на граници Хрватске и БиХ

Танјуг
Пленковић: Не желимо градити физичке баријере на граници Хрватске и БиХ

ЗАГРЕБ - Председавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто, која борави у службеној посјети Хрватској, састала се данас са својим домаћином, премијером Андрејем Пленковићем.

Пленковић је још једном честитао Кришто на избору за предсједавајућу Савјета министара и изразио задовољством брзим формирањем власти у БиХ.

"Желим јој пуно успјеха у раду, реформском процесу и напретку на европском путу", рекао је Пленковић након састанка.

Пленковић је рекао да Хрватска жели да сарадња са БиХ у погледу контроле незаконитих миграција буде унапријеђена. 

"Поновићу јасан став Хрватске – ми нити желимо нити ћемо градити физичке баријере на граници Хрватске и БиХ. То је наше чврсто опредељење. Умјесто градње таквих физичких препрека ми желимо унаприједити сарадњу полиција, МУП-а, унаприједити све друге аспекте надзора граница и на тај начин послати поруку отворености сарадње, а истовремено спрјечавања незаконтих миграција", рекао је Пленковић.

Кришто се захвалила Влади Хрватске и Пленковићу на подршци БиХ на европском и НАТО путу.

"Сада је на нама да чинимо реформе на том путу, испунимо услове који се од нас очекују. Од нашег унутрашњег политичког дијалога зависиће којом ћемо динамиком ићи", рекла је Кришто.

На питање да ли постоји могућност да дође до рјешења Изборног закона у БиХ, Кришто је казала да је то интерес свих.

"То је интерес прије свега БиХ и то треба да буде интерес сваког од конститутивних народа. Морамо учинити све да хрватски народ буде једнакоправан по питању избора представника у политичким институцијама", рекла је Кришто.

Пленковић је рекао да је питање реформе изборног система унутрашње питање БиХ и додао да је то темељна позиција Хрватске.

"Али, исто тако, ми као држава која је сусјед, пријатељ и партнер, земља која помаже БиХ на европскоме путу, сматрамо да пракса коју смо видјели у последњих пет изборних циклуса када је ријеч о избору члана Предсједништва, четири пута се догодила да је члана из редова хрватског народа, увек бирао други већински народ у Федерацији. Ми сматрамо да та пракса није добра", истакнуо је Пленковић, пренијела је загребачка Н1 тв.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана