Пленковић иницирао расправу о БиХ у Бриселу

Г.С.
Пленковић иницирао расправу о БиХ у Бриселу

БРИСЕЛ - Премијер Републике Хрватске Андреј Пленковић рекао је данас новинарима у Бриселу гдје се одржава сједница Савјета Европске уније да је на његову иницијативу на дневни ред сједнице уврштена и расправа о стању у Босни и Херцеговини.

"То сматрамо посебно важним јер годинама није било овакве формалне распараве о ситуацији у БиХ, а нарочито након разговора који су водили међународни званичници са лидерима у БиХ о измјенама Изборног закона с циљем постизања компромиса о том питању", додао је Пленковић.

У оквиру те расправе он ће одржати уводно излагање када ће, каже, предложити да се "Европска унија ангажује и даље и то на снажан начин с ауторитетом високог политичког нивоа како би се покушала приближити стајалишта, прије свега, између бошњачких и хрватских политичких странака у БиХ".

"Релаксација тих односа и успостављање савезништва и партнерства између Бошњака и Хрвата кључно је за добро функцисања Федерације БиХ, али и за одржавање избора у којима Хрватима други народ неће бирати њихове представнике", каже Пленковић.

Сматра да је то важно не само с аспекта БиХ и интереса Хрватске која је једина земља чланица Европске уније која граничи с БиХ и која наступа пријатељски и добронамјерно, него и због спољнополитичког интереса цијеле ЕУ која би у глобалној ситуацији требала инвестирати да се постигне договор и након тога одрже избори у БиХ у складу с новим изборним законодавством.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана