Пленковић и Зеленски потписаће "крињи" споразум

Агенције
Пленковић и Зеленски потписаће "крињи" споразум

ЗАГРЕБ - У контексту сукоба Банских двора и Пантовчака око тога колико далеко Хрватска треба да иде у подршци Украјини, појавила се информација да ће Хрватска током посјете украјинског предсједника Владимира Зеленског Дубровнику потписати "непотпуни споразум" с Украјином, на трагу декларације Г7 подршке Украјини из јула прошле године, пише данас загребачки Јутарњи лист.

Према информацијама из Владе РХ, пише Јутарњи, Хрватска ће потписати "крињи споразум" због тога што се предсједник РХ Зоран Милановић противио да се Хрватска придружи декларацији.

Према информацијама из Банских двора, Хрватска ће потписати споразум с Украјином за наставак пружања хуманитарне помоћи, разминирања и процесуирања ратних злочина, али не укључује војну или безбједносну подршку.

Јутарњи подсјећа да је то стога што је документ потписан у јулу 2023. године, а што Влада РХ наводно није потписала јер се предсједник Зоран Милановић противио.

Ради се о Резолуцији за помоћ Украјини из јула прошле године, односно документу познатом под називом "Ukraine Compact", који тежиште ставља управо на безбједносну и војну помоћ Кијеву.

На званичним интернет страницама ЕУ под рубриком "European Neighbourhood and Enlargement Negotiations" чланак "Ukraine Compact" описује сврху и смисао резолуције, односно говори шта је то Зоран Милановић није сматрао мудрим потписати.

Јутарњи преноси документ и закључак у којем је наведено "да је безбједност Украјине кључна за безбједност евроатлантске регије и шире те намјеравамо подржавати Украјину све док не превлада над руском агресијом".

Лист подсјећа да је мађарски премијер Виктор Орбан критиковао документ "Ukraine Compact", али против њега на нивоу ЕУ није уложио вето јер се, тврди Јутарњи, бојао санкција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана