Пленковић и Изетбеговић разговарали о изборној реформи у БиХ

Тањуг
Пленковић и Изетбеговић разговарали о изборној реформи у БиХ

ДУБРОВНИК - Хрватски премијер Андреј Пленковић одржао је вечерас у Дубровнику радни састанак са предсједником Странке демократске акције (СДА) Бакиром Изетбеговићем о ситуацији у БиХ и изборној реформи у тој земљи. “

Тема су били договори између политичких странака, прије свега институција, кључних актера, о реформи изборног законодавства, припремама за изборе и једна снажна порука подршке БиХ када је ријеч о ставу Владе Хрватске о њеној територијалној цјеловитости, суверенитету и јачању добросусједских односа”, рекао је Пленковић.

Најавио је да ће фокус бити “на тражењу рјешења у оквиру којих ће и Хрвати бити равноправан конститутиван народ и на ситуацију у којој ће и начело легитимне заступљености бити рефлектирано пригодом избора чланова Предсједништва с територија Федерације БиХ” и поручио да је то “оно на шта се указује годинама”.

Хрватски премијер је рекао да је вечерашњи састанак наставак дијалога, преноси Хина и подсјећа да су се Изетбеговић и Пленковић посљедњи пут сусрели у децембру у Сарајеву.

Изетбеговић је у суботу рекао да вјерује да постоји простор за договор о измјенама изборног закона у БиХ на чему инсистира ХДЗ БиХ како би се заштитила права хрватског народа.

“Избора мора бити. Не вјерујем да ће руководство ХДЗ-а учествовати у неким драматичним блокадама и тиме ризиковати да се придруже Милораду Додику на разним 'црним листама'“, рекао је Изетбеговић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана