Пленковић: Хрватска из политичких разлога неће подићи жицу према БиХ

Срна
Пленковић: Хрватска из политичких разлога неће подићи жицу према БиХ

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић осудио је данас насиље над мигрантима, нагласивши да Хрватска из политичких разлога неће дићи жицу према БиХ, не због незаконитих миграција, него ради односа са Хрватима, Бошњацима и Србима.

Он је истакао да још није добио извјештај у вези са снимком миграната на граници са БиХ, те подсјетио да је министру унутрашњих послова Давору Божиновићу наложио да се спроведе свеобухватна истрага.

“Ми осуђујемо насиље, поготово насиље над мигрантима који, према оном снимку, не показују никакве сигнале неког контранапада, дакле нисам примијетио да су ти људи некоме физички пријетили. То је оно што је срамотно и изразито лоше”, рекао је Пленковић.

Он је додао да се још не зна ко су починиоци, али да ће то врло брзо бити утврђено, преноси Хина.

“Када се проведе истрага, они који су за ово одговорни, ако то буде неко у систему државе у било којем смислу, одговараће”, поручио је Пленковић и додао да се о томе разговора са представницима Европске комисије.

Он је рекао да не страхује од санкција Европске комисије, али да нико није задовољан овом ситуацијом, ни Влада, ни Европска комисија.

“Морамо утврдити шта се догодило и то се не смије догађати. Једно је цијенити рад хрватске полиције, њих 6.500 који годинама чувају зелену границу. Хрватска из политичких разлога неће и не жели подићи жицу према БиХ, не ради незаконитих миграција, него ради односа с Хрватима, Бошњацима и Србима”, навео је Пленковић.

Он је истакао да свака држава штити своје границе, али да се не може користити сила када није потребно.

Свјетски медији објавили су снимке на којима се виде мушкарци с фантомкама на глави како тјерају мигранте из Хрватске преко рукавца ријеке Коране, ударајући их палицама какве имају припадници интервентне полиције, а неки носе и подјакне које јако сличе дијелу униформе те јединице.

На себи немају никакве ознаке, а за пасом носе идентичне пиштоље какве користи хрватска полиција.

Снимци су настали у међународној новинарској истрази крајем јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана