Пленковић: Хакери неће добити новац од државе

Танјуг
Foto: Индекс.хр

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да држава неће преговарати са хакерима који су украли податке из Клиничко-болничког центра Загреб, нити ће им платити откуп.

“Нема шансе да државне институције буду уцијењене на било који начин. Све службе анализирају ситуацију и колико ми је познато све функционише нормално и све базе података су доступне љекарима”, рекао је Пленковић новинарима.

Он је оцијенио да би било неетички уколико хакери објаве базе података које су успјели узети.

“Ако то направе, неће ништа добити од Хрватске која не прихвата уцјене криминалаца. Не преговарамо се неким ко краде податке”, поручио је Пленковић.

Иза хакерског напада на Клиничко-болнички центра Загреб стоји хакерска група ЛокБит 3.0, која је овој здравственој установи дала рок до 18. јула да плати новац, објављено је јуче на “Икс” профилу “ХекМенек”.

“ХекМенеk” пише да су хакери украли податке из медицинских картона, о прегледима, љекарске радове и истраживања, податке о операцијама, о донацијама органа и донорима, из банке ткива, о запосленима, донацијама и пословним односима са приватним компанијама, те о залихама лијекова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана