Пленковић: Експлозив у летјелици активиран на неколико метара дубине

Анадолија, Танјуг
Пленковић: Експлозив у летјелици активиран на неколико метара дубине

ЗАГРЕБ - Премијер Хрватске Андреј Пленковић на почетку сједнице хрватске Владе поручио је да у сарадњи с НАТО партнерима још истражују три могућа сценарија о паду беспосадне летјелице на Загреб у прошли четвртак.

-И даље трају активности свих надлежних државних тијела, државног одвјетништва, војске, полиције и разних експерата који проучавају најситније детаље. До сада знамо да је ријеч о извидничком дрону с долетом од преко 1.000 километара „Тупољев 141 Стриж“. Поуздано знамо, с обзиром на трагове, да је летјелица садржавала експлозивну направу. Експлозија се догодила на неколико метара дубине - поручио је премијер.

Истакао је да је Хрватска о овом догађају детаљно извијестила партнере у ЕУ и НАТО, нагласивши да је ријеч о озбиљној ситуацији.

Пленковић је јучер посјетио централни истем ваздушног надзора у шпањском Торехону.

-Румунски и мађарски радари нису препознали ту летјелицу као праву врсту узбуне. То је врло захтјевно с обзиром да таквих одсјаја и рефлексија има јако пуно. Она се појављивала, није се појављивала, било је тих дана и других лажних узбуна, подизања борбених двојаца због ситуација које нису имале овакав карактер. Сви наши партнери схватили су озбиљност ове ситуације и настојат ћемо утврдити одакле и како је та летјелица лансирана - изјавио је Пленковић.

Казао је да постоје три сценарија: да је дошло до погрешке, да је ријеч о саботажи или пак намјери те додао како се за сада ништа сто посто сигурно не може утврдити.

Нагласио је како НАТО центар у Торехонеу није могао реаговати без дојаве најближег радара који је могао летјелицу уочити.

Пленковић је нагласио како се над хрватским небом и небом сусједних држава одржава операција „Племенити штит“, у оквиру којег савезнички авиони смјештени на француском носачу у Јадранском мору надлијећу зрачни простор с циљем заштите простора.

Јавност ће, најавио је, бити обавијештена о свим детаљима пада беспилотне летјелице да би се, како је казао, избјегло ширење погрешних информација.

-То није корисно ни за јавност ни за оне који коментаришу нешто о чему немају потпуне информације  рекао је хрватски премијер.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана