Пленковић: Ђаци у Хрватској учиће о акцијама “Олуја” и “Бљесак”

Срна
Пленковић: Ђаци у Хрватској учиће о акцијама “Олуја” и “Бљесак”

ЗАДАР - Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да ће учење о војним операцијама “Масленица”, “Олуја” и “Бљесак” бити уграђено у образовни систем.

-Водићемо рачуна о томе да младе генерације буду свјесне да дугују онима који су за слободу и будућност Хрватске дали све”, рекао је Пленковић на академији у Задру поводом 30 година од хрватске војне операције “Масленица”, у којој је убијено или нестало 348 Срба, међу којима 55 цивила укључујући 34 жене и троје дјеце.

Пленковић каже да је операција “Масленица” једна од најважнијих и да ће хрватска Влада, као и до сада, давати пажњу битним датумима из протеклог рата.

Он је навео да су 90-те године биле “непоновљиве, незаборавне и да су одредиле правац развоја хрватске државе и друштва”.

Пленковић се осврнуо и на рат у Украјини, наводећи да је Хрватска 90-тих година “била жртва” и да “није имала подршку какву Кијев данас има”.

Сутра се навршава 30 година од хрватске војне операције “Масленица” у којој је убијено или нестало 348 Срба, међу којима је 55 цивила. У агресији хрватских снага на јужне дијелове Републике Српске Крајине убијене су 34 жене и троје дјеце.

Током хрватске војно-полицијске акције “Олуја” са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, док се 1.869 води као погинуло и нестало, од којих су већина цивили. Међународни суд правде је 2015. године “Олују” оквалификовао као етничко чишћење.

У операцији “Бљесак” у мају 1995. године хрватске оружане снаге су са подручја Западне Славоније, која се тада налазила у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом УН, протјерали 15.000 Срба, док је 283 убијено или се води као нестало, међу којима 56 жена и осморо дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана