Пленковић: Циљ писања Национала политичка дестабилизација

Срна
Пленковић: Циљ писања Национала политичка дестабилизација

Загреб - Хрватски премијер Андреј Пленковић назвао је манипулацијом писање загребачког недјељника "Национал" да је министар одбране Дамир Крстичевић у БиХ осумњичен за ратни злочин над српским цивилима, наводећи да је у позадини тога политичка дестабилизација.

Пленковић је рекао да је увјерен да је ријеч о покушају дискредитације Крстичевића иза кога, како каже, чврсто стоји.


"Ово је једна од информација у медијском простору која, претпостављам, за циљ има његову политичку дискредитацију. Мислим да од тога на крају неће бити ништа", рекао је Пленковић новинарима у Загребу.

Он је поновио да је став хрватске Владе да морају бити истражена сва кривична дјела и сви евентуални злочини, те да треба процесуирати оне који су за њих одговорни, преносе хрватски медији.

"Међутим, манипулације информацијама које би у позадини имале политичку дестабилизацију је нешто што као предсједник Владе не прихватам", додао је Пленковић.

Крстичевић је одбацио медијске написе, наводећи да 13. септембра 1995. године, када се према писању "Национала" догодио злочин у селу Бравнице недалеко од Јајца, Четврта гардијска бригада уопште није била у БиХ, него у свом сједишту у Сплиту.

Он сматра да је ријеч о покушају дестабилизације и "специјалном рату" против Четврте гардијске бригаде, њега као команданта, али и против Хрватске.

"Кроз избор својих сарадника и савјетника, формирао сам добар тим и кренуо сам у процес унапређења нашег система безбједности како би се Хрватска квалитетније могла носити са свим овим угрожавањима и ризицима", рекао је Крстичевић.

Он каже да не зна због чега недјељник "Национал" води рат против Четврте гардијске бригаде, против њега и Хрватске.

"Не знам зашто тај недјељник то ради, зашто нас жели дестабилизовати, за које интересе ради и за којег власника. Само му поручујем да у томе неће успјети", каже Крстичевић.

Загребачки недјељник "Национал" објавио је да се у Тужилаштву БиХ води предмет против Крстичевића који је са још неколико особа осумњичен за масакр над 32 српска цивила у Бравницама код Јајца 1995. године, међу којима су били жене и дјеца.

Хрватски недјељник наводи да је ријеч о до сада "непознатим и заташкаваним" пријавама против Крстичевића, који је осумњичен као командант Четврте гардијске бригаде Војске Хрватске из Сплита, која је у вријеме извршења ратног злочина борбено дјеловала на подручју општине Јајце.

Осим Крстичевића, осумњичени су Тихомир Блашкић, Станко Сопта, Марио Петровић и други непознати војници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана