Пленковић: Цијенимо разумијевање Америке за питање једнакости Хрвата у БиХ

Срна
Пленковић: Цијенимо разумијевање Америке за питање једнакости Хрвата у БиХ

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је данас приликом сусрета са предсједником Представничког дома у америчком Конгресу Ненси Пелоси да Хрватска цијени подршку САД када је ријеч о разумијевању за питање једнакости Хрвата као равноправног конститутивног народа у БиХ.

Пелосијева се састала са Пленковићем у Загребу гдје је допутовала како би учествовала на форуму “Кримска платформа”.

“Наставићемо нашу сарадњу и на подручју југоистока Еуропе и на подручју свих безбједносних тема које су везане за глобалне активности”, рекао је Пленковић.

Пелосијева је рекла да САД и Хрватска имају врло позитивне односе у сва три кључна подручја - безбједност, привреда и управљање, преносе хрватски медији.

“Хрватска ће земљама у регији дати прилику да постигну енергетску самоодрживост и да не допусте да их други уцјењују увозом енергената”, рекла је Пелосијева.

Загреб ће сутра бити домаћин првог парламентарног самита “Кримске платформе” на који стиже више од 40 високих међународних делегација.

Пелосијева је рекла и да ће Сједињене Државе наставити помагати Украјини независно о резултатима скорих избора у САД.

Американци 8. новембра излазе на изборе за Конгрес који би могао промијенити распоред снага у Представничком дому и Сенату. Аналитичари сматрају да би, ако контролу преузму републиканци, Вашингтон могао зауставити или смањити подршку Украјини.

“Наша подршка неће стати”, рекла је Пелосијева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана