Пленковић: БиХ и Србија не могу да суде хрватским генералима и пилотима

Срна
Пленковић: БиХ и Србија не могу да суде хрватским генералима и пилотима

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је данас да Хрватска неће допустити да БиХ и Србија подижу оптужнице против хрватских генерала или пилота за ратне злочине и да “Хрватска стоји уз своје хероје”.

Пленковић, који је и лидер ХДЗ-а, тврди да Србија сама себи даје такозвану квазиуниверзалну надлежност, да процесуира људе који нису њени држављани за наводна кривична дјела која нису почињена на њеној територији.

“С обзиром на одређене иницијативе и захтјеве који према Хрватској долазе, прошле године у вези са операцијом жБљесакж, а ове године у вези са операцијом жОлујаж, Хрватска не прихвата да Србија процесуира те људе”, рекао је Пленковић на страначком сабору.

Он је наводи да се Хрватска “бранила у домовинском рату”.

Виши суд у Београду 3. јуна 2022. донио је рјешење о потврђивању оптужнице Тужилаштва за ратне злочине на Петровачкој цести и у мјесту Сводна, односно за злочине у хрватској акцији “Олуја” из 1995. године.

Оптужница је подигнута против припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца из Птуја, Зденка Радуља из Осијека, Жељка Јеленића из Пуле и Данијела Боровића из Вараждина због сумње да су извршили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Тужилаштво БиХ упутило је прошле године Хрватској захтјев за процесуирање 14 хрватских генерала осумњичених за ратне злочине почињене на подручју Градишке и Козарске Дубице током војне операције “Бљесак” 1995. године. Хрватска Владе је тај захтјев одбила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана