Пленковић: Без изборне реформе није могућа функционалност институција БиХ

Срна
Пленковић: Без изборне реформе није могућа функционалност институција БиХ

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић навео је да без изборне реформе у БиХ неће бити омогућена легитимна заступљеност конститутивних народа нити функционалност институција БиХ.

Пленковић је објавио на Твитеру да је након расписивања општих избора у БиХ разговарао са предсједником Хрватског народног сабора Драганом Човићем о даљим напорима за остваривање равноправности Хрвата у БиХ, као и важности јединства ХНС-а.

Хрватски предсједник Зоран Милановић предложио је данас Пленковићу сазивање сједнице Савјета за националну безбједност због, како је навео, опасности да ће Хрвати у БиХ изгубити равноправност и уставна права, јер се избори планирају провести по постојећем “дискриминаторском” Изборном закону БиХ.

Човић је навео данас да је одлука Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ да распише опште изборе без неопходне измјене Изборног закона с циљем отклањања свих утврђених дискриминација, супротна владавини права и представља директну пријетњом миру и политичкој стабилности у БиХ.

Он је у писму међународној заједници најавио да ће ХНС покренути све правне процедуре и политичке кораке за нову институционалну и територијалну организацију БиХ, чиме ће се, како је оцијенио, обезбиједити потпуна уставна равноправност хрватског конститутивног народа у БиХ.

ЦИК БиХ данас је већином гласова одлучила да се општи избори у БиХ одрже 2. октобра на основу постојећег Изборног закона БиХ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана