Плаћеници харају Kумановом VIDEO

Глас Српске
Плаћеници харају Kумановом VIDEO

Скопље - Генерал Армије Македоније у пензији Илија Николовски изјавио је да је могуће да је неко намјерно изазвао инцидент у Куманову агажовањем плаћеника.

Николовски је у међуетничком конфликту у Македонији 2001. године командовао Другим армијским корпусом.

"Инцидент у Куманову и конфликт неће успијети. Неће успијети зато што је стратегијски интерес Албанаца и у Македонији и на Косову и шире да има мир и стабилност у региону, да не буду дежурни кривци за нестабилност", казао је Николовски за „Канал 5“.

Николовски је рекао да сматра да наоружану групу која је изазвала сукоб у Куманову чине плаћеници и да су организатору те кризе ствари измакле контроли.

"У овој тешкој економској кризи у региону, када има плаћеника који иду у Сирију и Авганистан и друге земље лако је да такви дођу и да дејствују у Македонији за одређену суму и да се затим повуку. Не знам ко је организатор и ко контролише ову кризу, али имам утисак да организатор неке ствари није предвидио и да су му догађаји измакли контроли", казао је Николовски.

Николовски је рекао да не жели ни да помисли да је неко "провалио" полицијску акцију, али да број жртава показује да "неко полицајце изложио као живо месо", казао је Николовски у емисији уживо на телевизији "Канал 5", а преноси интернет портал новатв.мк.

У сукобима који су јуче почели у Куманову између припадника специјалне полицијске јединице и терористичке групе по последњим подацима је погинуло осам полицајаца.

Министарка унутрашњих послова Гордана Јанкулоска је рекла касно синоћ на конференцији за медије да је добро наоружана терористичка група дошла у Македонију из сусједне земље али да међу терористима има и грађана Македоније.

Терористи планирали напад аутомобилом бомбом

Македонска полиција је током антитерористичке акције у кумановском Дивљем насељу уништила аутомобил-бомбу, који је био пун разорног експлозива, јављају македонски медији, позивајући се на изворе из безбједносних служби.
Исти извор наводи да је план терориста био извођење акције са што више људских жртава с циљем изазивање панике и дестабилизације државе.

Имајући у виду да је јуче у Скопљу било планирано одржавање маратона и да је недјеља у Куманову "пазарни дан" било је оправдано дејство безбједносних снага на разбијању ове терористиче групе, преносе македонски медији.

Прихватни центри за грађане

Скупштина општина Куманово донијела одлуку о отварању неколико прихватних центара за грађане који су напустили своје домове или су евакуисани због оружаних сукоба полиције са терористичком групом.
Формиран је кризни штаб, а одлучено је и да сутра не раде основне и средње школе, јављају македонски медији.

Општина је издвојила два милиона денара за набавку воде, хране и хигијенских средстава.

Тачан број грађана који су напустили своје домове није познат, али у насељу у којем се одвијала полицијска акција живи око 6.000 становника.

Градоначелник Куманова Зоран Дамјановски апеловао је на грађане да се не дијеле по етничкој линији, наводећи да је Куманово мултиетнички град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана