Пјеснички еротски бисери Јадранке Косор и Иве Санадера

Jutarnji.hr
Пјеснички еротски бисери Јадранке Косор и Иве Санадера

Загреб - Мало је познато да су бивши премијери Хрватске Јадранка Косор и Иво Санадер љубитељи еротске поезије.

Студенте и стручњаке који су се у Задру окупили на семинару "Дани сексуалности" изненадили су "брутални" стихови чији је аутор Санадер, али је право изненађење била еротска поезија Косорове, пише "Слободна Далмација".

"Тко ће ме, ах, тко ће ме, коначно, мушки? / Доста ми је половњака. / Хоћу, коначно, мушки да ме се. / Балкански...", пише пјеснички занесени Санадер.

Тако гласи први стих пјесме Иве Санадера објављене 1987. у "Слободној Дамацији" и насловљење "Нениа Салонитана", која је након више од 20 година од изласка постала инспирација за позоришну представу.

Његова пјесма посвећена мистериозној особи с иницијалима Ј.П, толико се допала Мани Готовац да је, како пише Јутарњи лист, наумила младалачки пјеснички опус бившег премијера увести у театар.

Мани Готовац је одлучила за годину дана основати приватни театар који ће извести текст надахнут стиховима из Санадерове младости.

"Та сексуално еруптивна пјесма испровоцирала ме да приредим комад који би се бавио у нас веома присутним лицемјерјем јавног изигравања конзервативних и католичких вриједности иза којег се крије приватно понашање посве у нескладу с истима", открива Мани Готовац.

"Студенте је изненадио његов изражај, то више што је те песме Санадер писао у зрелим годинама", изјавио је за "Слободну Далмацију" задарски писац Желимир Периш, након Вечери еротске поезије одржане у оквиру семинара у Студентском клубу.

"Слободна Далмација" је објавила и стихове еротске пјесме Јадранке Косор, под насловом "Ноћас", гђе се може прочитати: "Обешчашћене су моје кризантеме / злослутни вјетар није плакао над мирисом тамјана / било је дуго и није било лијепо / Еј ти вољела сам те једном / Еј ти сјећаш ли се тих сати / Знала сам / да ће драге птице угинути од срама / када ме угледају презрену / због мојих руку које су ноћас продале нашу истину / И Сунцу / које никад није вољело / набрекоше груди / Ми / у колони један по један / бројимо ја теби он мени..."

Задар је, пише "Далмација", једини хрватски град који има "Дане сексуалности", у организацији Удружења студената психологије "Каспер".

Како наводи лист, у задарски клуб "Божо Леротић" није могла стати половина заинтересованих, а међу предавачима је био и један свештеник, који је говорио о целибату.

Црногорски екс-премијер Лукшић се огледао и у поезији, али се није одважио на еротске изазове. Колико је познато, актуелни црногорски премијер није се опробао у сличним креативним авантурама. Премда би засигурно било занимљиво чути такве радове Санадерових и Косоркиних црногорских колега.

Нажалост, овдје би премијерски ерос морао бити лишен - женског писма, будући да Црна Гора још није имала премијерку. Изгледа да се црногорски политичари боје санадеризације, чак и у овом облику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана