Питер Галбрајт - Срби за Олују треба да криве Младића и Караџића

Агенције
Питер Галбрајт - Срби за Олују треба да криве Младића и Караџића

Београд - Ако Срби желе било кога да окриве за "Олују" то би требало да буду Ратко Младић и Радован Караџић, рекао је бивши амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт.

Он је у интервјуу београдском "Телеграфу" казао да је "Олуја" била легитимна војна операција повратка окупиране хрватске територије и спречавања Младића да заузме Бихаћ.

- Двије седмице прије "Олује" српска војска је ушла у Сребреницу и систематски убила 7.000 мушкараца. Тада је Младић започео напад на Бихаћ и вјеровали смо да би тамо урадио исту ствар. Зато нисмо зауставили Хрватску. То није био случај одговарања злочином на злочин, већ спречавање још горег злочина - истакао је Галбрајт и додао да су у "Олуји" почињени злочини, али да је Хашки трибунал утврдио да за њих нису одговорни генерали Анте Готовина и Младен Маркач.

Он је истакао да је заједно са бившим америчким изаслаником за Балкан Ричардом Холбруком рекао тадашњем хрватском предсједнику Хрватске Фрањи Туђману да не заузима Бањалуку.

- Главни разлог за то била је забринутост за оно што би могло да се деси српским цивилима укључујући и многе избјеглице из Крајине. Чињеница да су хрватске власти толерисале систематско пљачкање и паљење српских кућа у Крајини током "Олује" забринула нас је и натјерала да се запитамо шта би хрватске снаге могле да ураде цивилима у бањалучком региону.

Да нисмо бринули због тога, вјероватно не бисмо ни рекли Туђману да се заустави. Српска војска је заслужила да буде поражена, јер је починила вишеструке ратне злочине - казао је он.

Говорећи о Сребреници, Галбрајт је истакао да је холандски батаљон у саставу UNPROFOR-а подбацио и да је то неуспјех УН и међународне заједнице.

- Шта год да је Насер Орић урадио, то не оправдава убиство 7.000 ненаоружаних мушкараца и дјечака - казао је Галбрајт.

Амерички дипломата је истакао да је против Туђмана био у току процес због злочина, а да не вјерује да је икада постојао случај против Алије Изетбеговића.

Војна интервенција

Галбрајт је казао да су САД требало војно да интервенишу још 1991. у вријеме гранатирања Вуковара и Дубровника.

- Чак и пријетња силом би зауставила Милошевића на његовом путу и поштедјела стотине хиљада живота - казао је Галбрајт.

Он је истакао да су најгори за разговор на простору бивше СФРЈ били Слободан Милошевић и Милан Мартић.

- Милошевић је био циник који није бринуо шта ће бити са Србима. Мартић је био јако глуп човјек који је замишљао да ће бити признат као челник независне државе Република Српска Крајина - казао је амерички дипломата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана