Пиштољи Кавачког клана украдени из судског депоа

ГС
Foto: А.Копривица

ПОДГОРИЦА - Из депоа подгоричког Вишег суда украдено је неколико пиштоља, који су доказни материјал против шефова кавачког криминалног клана, док истражитељи трагају за шест особа, учесника у обијању.

Надзорне камере донекле су "уловиле" осумњичене, али је четворо њих константно било маскирано качкетима, преносе подгоричке "Вијести".

Упркос томе, истражитељи су тражили да се сачине фото-роботи окривљених.

Извор укључен у истрагу, казао је да су осумњичени највјероватније странци и да су у Подгорицу стигли из држава окружења.

Према незваничним информацијама "Вијести", они ће одговарати за кривична дјела - тешка крађа, ометање правде и спречавање доказивања.

На подручју Ботуна полиција је пронашла комби, који су, како вјерују, користили осумњичени.

Саговорник "Вијести" казао је да су осим пиштоља украдени и докази из више предмета, али да вјерују да су лопови намјерно направили пометњу у мору списа како би забашурили шта им је била главна мета.

Да је неко претурао доказе, откривено је 11. септембра ујутро. 

Упркос томе, службеници Вишег суда тек су након 20-ак сати установили да су лопови прокопали рупу на зиду те просторије, а од ње и тунел до стана у згради наспрам судске, у Његошевој улици.

Међутим, тог јутра предсједник Вишег суда у Подгорици Борис Савић, пред новинарима је казао да из депоа "готово ништа не недостаје" и да вјерује да је припреман за бјекство неког од притвореника/затвореника. Директор Управе полиције Никола Терзић, међутим, истовремено је одговорио да не мисли да су криминалци "копали рекреативно".

 

Подземни пролаз дугачак 30 метара, с отвором димензија 70x60 центиметара, копан је највјероватније од краја јула до минулог викенда, када су крадљивци пузећи упали у депо.

Истражитељи су у тунел првобитно спустили робота, којим је снимљен комплетан простор, а потом су припадници Противтерористичке јединице прошли кроз тај отвор, изузимајући трагове који им можда помогну у истрази.

У стану до ког је водио пролаз, инспектори су провели и јучерашњи дан, тражећи доказе у кубицима земље и шута остављеним у унутрашњости те просторије, у сутерену зграде...

Готово комплетан руководни кадар Управе полиције и тужиоци били су јуче на лицу мјеста, а обишли су их и представници извршне власти.

Након посјете судских просторија и стана из ког је прокопан тунел до депоа, предсједник Владе Дритан Абазовић изјавио је да мафија неће побиједити државу, колико год била финансијски снажна и имала подршку унутар система.

Истакао је да грађани често нису свјесни колико је организовани криминал инволвиран у државни апарат: "То је изнад онога што неко може да замисли. Међутим, сматрам да су десетковани и да су ово потези очајника, вјероватно у правцу да се контаминира доказни материјал. Али, како су и раније покушавали с неким ситуацијама, мислим да је и ова осујећена на овај или онај начин. Треба да видимо да оне који су ово направили приведемо правди", поручио је.

Бивши главни државни архитекта Мирко Жижић казао је "Вијестима" да тунел до Вишег суда није могао бити ископан за кратко вријеме. То је, према његовим ријечима, морао бити поступак који дуго траје.

 

"Не зна се да ли су копали ручно или су користили ‘кртице’ (машине). То су уређаји који могу да буше испод земље. Обично се структура, каблови и цијеви провлаче на тај начин. Рецимо испод пута, гдје не може да се направи рушење на горњем, већ се праве тунели. Шта су користили - не знам, али видим да су у тренутку кад су завршили копање направили потконструкцију да би се заштитили, да не би дошло до урушавања", објаснио је Жижић.

Он сматра да је тунел прављен три мјесеца, као и да постоји могућност да је, како наводи, "цијела ствар рађена много раније".

"Постоји могућност да је деценијама раније нешто почињано, настављано, рађено. На основу фотографија, видим да је под доље поприлично стабилизован и уочљиво је да је више људи туда било и пролазило. Није то специјална грађевинска интервенција. То се види да је са штапом и канапом рађено, ако се изузме та могућност да се користила ‘кртица’. Постоји могућност да су све ручно радили. Уколико је то случај, процес је трајао дуже. Чудно ми је да људи из зграде нијесу чули, јер је то морало да се чује", тврди Жижић.

Кроз подземни пролаз испод зграде у Његошевој 12, Карађорђеве улице и дијела зграде Вишег суда, могло је само да се пузи, објашњено је "Вијестима".

"Размјере отвора говоре да није планиран за бјекство, већ управо за оно што су и урадили - контаминирали и украли доказе за веома значајне поступке који се воде против вођа и припадника организованих криминалних кланова, доминантно кавачког. Очито су знали што траже, јер у гомили доказног материјала није било једноставно пронаћи круцијалне материјалне доказе", казао је "Вијестима" саговорник укључен у истрагу.

Други саговорник из безбједносног сектора рекао је да је нужно провјерити и је ли на било који начин контаминиран доказни материјал у случају убиства власника листа "Дан" Душка Јовановића.

"Вријеме почетка ‘извођења радова’ на тунелу кроз који се мафија домогла унутрашњости судског депоа поклапа се с временом кад је држава тражила помоћ америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) у истрази убиства Јовановића. Не мора да значи да је тај предмет био примарни циљ мафије, али се због значаја не смије искључити", казао је тај саговорник.

Осумњичени за копање тунела нису из Црне Горе

Црногорска полиција трага за сест особа које се сумњице да су копале тунел испод Вишег суда у Подгорици, а из безбједносног сектора је за портал РТЦГ речено да они нису из Црне Горе.

Друге информације о особама које се потражују се не наводе.

Иначе, тунел је прокопан из једне оближње зграде до депоа Суда и, према различитим информацијама подгоричких медија, дугачак је 30, односно 40 метара.

Судски вјештак грађевинске струке Драган Жарковић каже да за ископавање тунела од 30-ак метара који спаја две зграде није била потребна тешка механизација, али јесу прецизне мапе.

"Неко је морао дати податке крајње тачке тунела, то је морао урадити са геодетском апаратуром и инструментима и претпостављам да је рађен са ручним алатом, без употребе некаквих савремених помагала којима би се то одрадило брже. Моја претпоставка је да је то рађено дужи временски период можда и ноћу", наводи Жарковић.

Додао је да звук радова камуфлирала дневна бука, а не искључује ни могућност да су коришћене савремене тихе машине, тзв. кртице.

"Онај ко се бави оваквим стварима, а то су организоване криминалне групе имају савременије технологије него они који би требало да их спречавају у томе. То је проблем Црне Горе", каже Жарковић, преноси портал РТЦГ.

Тунел је према првим процјенама димензија метар са 80 центиметара за шта је морало бити ископано око 18 кубика земље, каже Жарковић.

Он каже да за 15 година искуства у вјештачењу у грађевини није имао ниједан случај сличан овом, и напомиње да би за прецизнију анализу било потребно да обиђе депо, као и тунел, а такав налаз струке би, вјерује, доприњео и истрази.

Почело саслушање свих којои имају или могу имати сазнања о тунелу

Руководилац у Основном државном тужилаштву у Подгорици Душко Милановић потврдио је да су данас почела саслушања свих који имају или могу имати сазнања о тунелу ископаном до депоа подгоричког Вишег суда.

"Данас су у Основном државном тужилаштву у Подгорици, почела саслушања свих Иица која имају или могу имати одређена сазнања у вези предметног случаја, тако да ће у том смислу бити саслушан и предсједник Вишег суда у Подгорици", рекао је Милановић за подгоричке Вијести.

Он је прецизирао да до сада није утврђено шта тачно недостаје из депоа Вишег суда у Подгорици и из којих предмета.

Из депоа подгоричког Вишег суда украдено је неколико пиштоља, који су доказни материјал против шефова кавачког криминалног клана. Полиција трага за шест особа осумњичених да су учествовали у копању тунела.

Осим пиштоља, пишу Вијести, украдени су и докази из више предмета, али се вјерује да су лопови намјерно направили пометњу у мору списа како би забашурили шта им је била главна мета.

Подсјећају да је претурање по доказном материјалу откривено 11. септембра ујутро, али су кажу службеници Вишег суда тек након 20-ак сати открили тунел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана