"Пили смо кафу, нисмо се обазирали на прве пуцње. Онда су нам јавили да убија редом": Потресна исповијест мјештана Сиска

ГС
Сисак
Foto: Вечерњи лист | Сисак

СИСАК - Злочин какав Сисак, али и Хрватска не памти догодио се вечерас око 20 сати у насељу Канак, тачније у Цапрашкој улици, пише Вечерњи лист.

Док новинари причају са комшијама, над Канаком се и три сата након пожара још надвија остатак дима.

- Око осам сати смо супруга и ја пили кафу у дворишту и чуо сам један, два три, пуцња и помислио сам, шта ја знам, нешто се догодило, не занима ме. Поновно кад сам чуо пуцањ, окренуо сам се и да видим шта се догађа, међутим тада сам добио телефонски позив да дотични господин иде редом и убија људе. - говори један од блиских комшија па наставља:

- Сјео сам у аутомобил, кренуо по своју дјецу која су пар кућа прије његове и онда сам схватио да је враг однио шалу јер видио сам да су запаљене куће. Покупио сам дјецу и побјегао. Дошло је милон полицајаца одједном и опкољен је, још није ухваћен. Није била рафална паљба, него су се чула два три пуцња, па онда тишина, затим још једном неколико пуцњева - присјећа се мучних тренутака

Канак је мало насеље, сви се знају, а саговорник добро познаје починиоца.

- Тако нешто да би направио, нема шансе. Знао сам га лично, радили смо скупа, знали смо сарађивати, тата му је имао пуно оваца уназад 15-20 година. Јест био својеглав, али не бих рекао да би тако нешто учинио да узме пушку и крене около - казао нам је комшија Сеад.

Насеље Канак је предграђе Сиска смјештено између рафинерије нафте и жељезаре. Насеље је настало 1960-их година на врхунцу индустријализације Сиска. Између великих индустријских блокова, није се пуно пажње водило о другим садржајима.

Изграђене су у међувремену и куће и бараке, а како се може пронаћи на локалним страницама донедавно су се становници жалили да су запостављени, да немају квалитетне услове и садржаје па чак ни пристојну цесту у насељу. Вечерас је за насеље Канак, нажалост чула цијела Хрватска и регија.

Блокада насеља

Све полицијске снаге са сисачког подручја блокирали су насеље након 20 сати када је стигла вијест да је мушкарац узео калашњиков и кренуо у крвави поход. Притом је, према досад потврђеним информацијама, убио једну, а ранио више особа. У свом је помахниталом чину, препричавају шокирани свједоци, запалио чак три куће, тако да су посла имали и ватрогасци.

Звук сирена и свјетла ротација хитне помоћи, ватрогасаца и полиције истог су тренутка унијели немир у цијели Сисак. Улице су се испразниле, а забринути грађани понављали су како не памте да се такво нешто догодило откако памте. Највише немира унијела је информација да је починилац, који је наводно злочин починио калашњиковом, у бијегу.

Опсадно стање и даље владало је и око до касно у ноћ, специјалци га траже дроновима и термовизијским камерама. Комшије кажу нападач да је човјек као човјек, има својих мушица, али да нису очекивали да би направио нешто тако драстично. Наводно је имао и раније војно искуство, али не зна се какво.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана