Хрватски министар: Усвојено 131 дијете из Конга, биће мијењан закон

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Хрватски министар рада и социјалне политике Марин Пилетић рекао је да је у Хрватској од 2012. године до данас усвојено укупно 131 дијете из Конга и најавио да ће ресорно министарство покренути измјене закона када је ријеч о међудржавном усвојењу.

”Парови који су тренутно у процесу усвојења позвани су да провјере легалност и аутентичност докумената о усвојењу, а додатне провјере убудуће ће обављати и хрватски судови”, рекао је Пилетић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да случај из Замбије (гдје су четири хрватска пара ухапшена под сумњом за трговину дјеце након што су покушали усвојити дјецу у Конгу и довести их у Хрватску) није резултат грешке хрватских институција, јер сви који желе усвојити дјецу из других земаља имају на располагању сву могућу правну помоћ центра за социјални рад.

Пилетић је подсјетио да је Хрватска потписница Хашке конвенције од 2014. године како би чин усвојења био што транспарентнији и у најбољем интересу ђетета.

Према његовим ријечима, у сарадњи са хрватским Министарством правосуђа кренуће се у процедуру израде јаснијег законског оквира у вези са међудржавним усвојењем.

Осморо хрватских грађана, односно четири пара која су почетком децембра ухапшена у Замбији, први је пут јуче доведено пред суд у градићу Ндола, недалеко од границе са Конгом. Након прочитане оптужнице, сви су изјавили да се не осјећају кривима. Њихов бранилац затражио је да се бране са слободе, уз кауцију, о чему ће бити одлучивано сутра, преносе хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана