Петров оптужује Карамарка, ХДЗ за нову владајућу већину

Танјуг
Петров оптужује Карамарка, ХДЗ за нову владајућу већину

ЗАГРЕБ - Потпредсjедник хватске владе и предсjедник Моста независних листа Божо Петров изјавио је данас да први потпредсjедник Владе и лидер ХДЗ Томислав Карамарко представља терет за државу, док је сам Карамарко рекао да његова странка подржава прерасподjелу у власти уз састављање "нове квалитетне већине".

Како је пренijела Хина, Петров је казао да Карамарко представља терет и сноси политичку одговорност.


Петров је позвао ХДЗ, "странку која у себи носи назив демократска", да покаже да је демократска, "а не фараонска странка у којој једна особа одлучује шта ће се догодити с државом".

"Заиста се надам да ће у тој странци знати за термин политичка одговорност", казао је Петров у краткој изјави за медије.

Први потпредсjедник Владе и председник ХДЗ Карамарко изјавио је данас послijе сjеднице Главног одбора те странке да се она одлучила за састављање "нове квалитетне већине".

Хина наводи да је Карамарко истовремено отклонио могућност даље сарадње с Мостом независних листа чији је лидер вицепремијер Божо Петров, јер би, како је додао, тог "рингишпила било превише".

"Имамо предиспозиције да уђемо у нову прерасподjелу. Циљамо да нова већина буде квалитетна, јер ово се више не сме поновити", казао је Карамарко.

Додао је да се на Предсjедништву странке претходно разговарало и о могућности да он да оставку у Влади, али је према рijечима Карамарка закључено да то не учини, јер је "ХДЗ већ учинио превише уступака".

Он је навео и да ХДЗ остаје при ставу да премијер Тихомир Орешковић више нема повjерење те странке.

Поводом могућности прерасподjеле у Хрватском сабору о којој је говорио Карамарко, Петров је рекао да када би то Карамарко и хтио да направи с Мостом, Мост на то никада не би пристао.

Потпредсједник ХДЗ Олег Бутковић изјавио је раније данас да ће та странка највјероватније затражити опозив премијера Орешковића, кога је на ту функцију предложио управо ХДЗ.

"То ће се догодити у случају да Орешковић не послуша препоруку и захтјев Томислава Карамарка и не поднесе оставку. Након свих потеза који су се догодили, ХДЗ, као највећа странка у земљи, не може допустити да се догађају овако ирационалне ствари", казао је Бутковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана