Петров и Карамарко имају већину, сутра мандатар или нови избори

Агенције
Петров и Карамарко имају већину, сутра мандатар или нови избори

Загреб - Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић извијестила је након конзултација са челницима десне Домољубне коалиције и Моста како су јој Томислав Карамарко и Божо Петров донијели 78 потписа (за добивање мандата за састав Владе довољно је 76) и да им је дала 24 сата да се договоре око мандатара. Ако до договора не дође, она ће именовати привремену техничку владу и расписати парламентарне изборе.

"Показали смо предсједници 78 потписа, те доказали да располажемо саборском већином. Сутра у ово вријеме имаћемо мандатара. Настојаћемо да мандатар буде стручно, нестраначко лице", рекао је предсједник ХДЗ-а Томислав Карамарко након конзултација код предсједнице.

Карамарко је рекао како он вјеројатно неће бити мандатар, да ипак постоји могућност да се рјешење нађе унутар МОСТ-а, али да ће настојати да нађу нестраначко лице.

Божо Петров је поновио како им је циљ реформска влада с нестраначким мандатаром.

"Мислим да смо пробили уши грађанима с нашим захтјевима. Ово је оно што смо од почетка одлучивали, циљ нам је нестраначки мандатар, надам се да ћемо то успјети дефинисати сутра", рекао је Петров.

На четврти круг преговора данас били су позвани само предсједник Карамарко и Петров, који је пред одлазак на конзултације новинарима казао да Карамарко не може бити премијер, али да је Домољубна коалиција у допису посланом јуче пристала на нестраначког премијера и на реформску Владу.

Петров је око такође новинаре обавијестио да је Мост прекинуо сваке разговоре са СДП-ом и коалицијом лијевог центра Хрватска расте, оптужујући СДП да врбује посланике Моста.

Предсједник СДП-а и коалиције Хрватска расте Зоран Милановић одбио је ове оптужбе и и казао како је то "ХДЗ-ова полицијско-обавјештајна операција" и позвао предсједницу Грабар Китаровић да распише изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана