Петриња: У Цркви Светог Спиридона служена прва литургија након 30 година

Срна
Foto: SNV

ПЕТРИЊА - У Петрињи је данас након 30 година служена прва литургија у православној Цркви Светог Спиридона Чудотворца, која је до сада била више пута рушена и разарана.

Осим бројних вјерника, литургији су присуствовали и потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић и предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ Милорад Пуповац, који су нагласили значај овог догађаја како за православне вјернике петрињског краја, којима ће та црква опет бити централно мјесто молитве, тако и за град Петрињу и све његове становнике, саопштено је из СНВ-а.

Пуповац је истакао да је ово велики дан за православне вјернике на подручју Петриње и Баније, али и за Петрињу и њене становнике, “зато што су вјерници предвођени парохом Сашом Умићевићем имали снаге да обнове храм рушен 1941. и 1991, али и зато што је у овом, од потреса тешко страдалом мјесту, обновљена и католичка црква”.

“Нама су то два добра знака да је дошло вријеме обнове - а не рушења, мирења - а не сукобљавања. Зато смо данас овђе да славимо Светог Спиридона, а истовремено да свим вјерницима који Божић славе по грегоријанском календару честитамо овај велики вјерски празник”, истакао је Пуповац, који је и посланик у парламенту Хрватске.

Он је додао да је потребно оснажити напоре на обнови Петриње, Глине, Сиска и свих села која су пострадала на овом подручју, као и свих страдалих храмова.

Подсјетивши да активисти СНВ-а редовно посјећују грађане који су још у контејнерима, као и да је та организација Срба у Хрватској покренула акцију “Банија је наша кућа”, Пуповац је најавио пођелу грађевинског материјала за обнову и градњу кућа.

“ЛЈуди очекују да им се куће обнове или да добију нове и на томе се ради. Надамо се да ћемо, као што смо то чинили с контејнерима, сљедеће године моћи објавити да ћемо се придружити држави заједно с донаторима с којима радимо у процесу осигуравања трајног рјешења за људе који су остали без крова над главом”, рекао је Пуповац.

Милошевић је подсјетио да је Петрињска парохија у потресу прије годину дана остала без цркава и без парохијског дома.

“Ова црква, чија је градња започета прије потреса, срећом није оштећена, а сада је добила кров, па ће вјерници моћи да долазе”, изјавио је Милошевић новинарима након литургије.

Одговарајући на питање о обнови кућа, Милошевић је рекао да је обнова елаборирана и да су предложена рјешења.

“Планирани конкурси који су у току неће бити обустављани и неће бити кашњења, а новина је већи избор модела који ће се градити”, истакао је Милошевић.

Он је честитао Божић вјерницима који тај празник славе по грегоријанском календару.

Цркву Светог Спиридона, грађену крајем 18. вијека, срушиле су усташе 1941. године, а, након дужег чекања на дозволу, 1976. је подигнута нова, која је срушена одмах на почетку рата 1991, а три године касније поново се кренуло у градњу.

Радове је прекинула злочиначка акција хрватских снага “Олуја”, а већ саграђени зидови су порушени и на мјесту градње направљено паркиралиште.

Прије неколико година поново је почела градња храма, који је сада обновљен и стављен под кров захваљујући донацијама Покрајинске Владе Војводине, као и самих вјерника, и то упркос потресу и свим другим невољама које су задесиле становнике Баније у протекле двије године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана