Петричевић, Стефановић: Подршка Србије намјенској индустрији у Српској

Срна
Петричевић, Стефановић: Подршка Србије намјенској индустрији у Српској

БИЈЕЉИНА - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић и министар одбране Србије Небојша Стефановић најавили су након данашње посјете фабрици намјенске индустрије “Орао” у Бијељини интензивирање сарадње у овој области која гарантује Српској запошљавање и јачање привреде, а Србији оснаживање одбране земље.

Петричевић је захвалио министру Стефановићу на дводневној посјети Српској и навео да чињеница да се трећи пут састају за мјесец дана говори о опредјељењу влада Републике Српске и Србије о сарадњи у области намјенске индустрије.

“Интензивираћемо сарадњу и кроз разне пројекте који су започети или ће се радити у будућности и настојати да се упосле капацитети жОрлаж”, рекао је Петричевић новинарима и истакао да “Орао” са Министарством одбране Србије има највећи појединачни уговор о ремонту мотора вриједан 3,7 милиона евра.

Стефановић је након разговора са директором “Орла” Младеном Стојановићем и његовим сарадницима рекао да је ово стратешка компанија која продужава животни вијек српских авиона типа “орао”, омогућава да Ратно ваздухопловство Србије има веће капацитете и може да модернизује флоту, те да продужи налет, односно коришћење “орлова” и “галебова”.

“За нас је важна будућност и желимо да се сарадња интензивира, да обезбедимо новац и нови посао и да покушамо да заједничким радом дођемо и до трећих страна, да то не буде само модернизација и ремонт мотора, већ да кроз нове лиценце освајамо нешто што би у наредних најмање 20 година дало посла овој компанији, а Србији омогућило стратешки корак да не бринемо хоће ли постојати знање, способност и капацитети за ремонт мотора за наше авионе”, поручио је српски министар одбране.

Стефановић је рекао да је “Орао” компанија једнако значајна за Републику Српску и Србију, а на питање новинара потврдио је да се размишља и о томе да Србија купи “Орао”.

“Захваљујући уговорима са Министарством одбране Србије жОраож ће ове године направити 10 одсто већи промет него претходних 10 година и надам се да ће бити и бољи промет кроз пројекте које смо замислили”, оцијенио је он.

Српски министар одбране је за разговоре у “Орлу” рекао да су били конкретни и добро припремљени, усмјерени на размишљање како да се напредује упркос проблемима и изазовима, а посебно је похвалио велики број стручно оспособљених људи и више од 100 високообразованих радника у погонима ове компаније, за које је навео да су замајац њеног рада.

Потврђујући да се размишља и о томе да Србија купи “Орао”, Стефановић је рекао да то није новина и да постоје три могућа модела, од којих је један перспективнији од друга два, али су сва три могућа.

“Разговарали смо са председником Србије Александром Вучићем и нашом Владом о стратешким циљевима Министарства одбране у наредних 20 година, причали о обезбеђењу доброг бизнис плана, јер није спорно да нешто купите, али ако ту нема посла сви ћемо ући у неку муку, а ми хоћемо да се побринемо да наша инвестиција у жОраож буде таква да гарантује посао овој компанији и привреди Републике Српске и да гарантује за нас све што је потребно одбрани Србије, што су два приоритетна циља”, рекао је Стефановић.

Сумирајући дводневну посјету Републици Српској, српски министар одбране је оцијенио да су покренуте важне активности у области одбрамбено-индустријског комплекса који запошљава људе и пружа стратешке могућности за одбрану Србије, као и одређене стратешке могућности за Српску.

“Послије усаглашавања најважнијих стратешких питања између Вучића и српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, Вучић је изјавио да су Србија и Српска данас у најближим могућим односима и трудимо се да ти односи буду конкретни”, поручио је Стефановић.

Он је рекао да је имао сјајне разговоре са Додиком, са премијером Радованом Вишковићем о конкретним питањима везаним за компаније намјенске индустрије “Космос”, насљедника “Фамоса”, и “Орао”, као и са дугогодишњим пријатељем министром унутрашњих послова Драганом Лукачем о сарадњи у области образовања које је Србија спремна да пружи полицајцима из Републике Српске, уз увјеравање да ће та сарадњи имати добре резултате.

Министар одбране Србије је обишао и погоне компаније “Орао”, као и Спомен-собу погинулим борцима Војске Републике Српске који су били радници овог предузећа.

У Спомен-књигу Стефановић је уписао - “Осећам велико поштовање према људима који су за своја уверења, своју компанију и слободу Републике Српске дали оно највредније, своје животе. Чувајте успомену на ове хероје, борите се да ваша компанија настави још снажније и боље, баш као што сам сигуран да би и они желели”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана