Петрић: Криза ће тешко погодити око 60 одсто Хрвата

Танјуг
Foto: Нови Лист

ЗАГРЕБ - Криза ће тешко погодити око 60 посто Хрвата, прогнозира социолог Мирка Петрић и додаје да и у богатој Њемачкој средњи слој, који чини око 50 посто становништва, стрепи од пропадања.

Петрић, из Института "Иво Пилар" који се годинама бави класним анализама, истиче да то што је у њемачкој толико висок постотак становништва које себе сматра средњом класом вјероватно ваља приписати томе што онде социјална држава још није толико разграђена као у неким другим западним земљама.

Глобални поремећаји утицаће и на пословну активност и приходе нове средње класе: некима пријети пропаст, а други ће све ударце лакше амортизовати и од старе средње класе и од оних који су на дну.

"Иако је класна структура хрватског друштва другачија од класне структуре њемачког друштва, утицај кризе на разне ће се класе и њихове фракције вјероватно одразити слично као и у Њемачкој. Јасно је да ће с кризом, упркос поремећајима у пословању, најлакше изићи на крај један посто супербогатих, а најтеже око 60 посто становништва које у Хрватској спада у класу сиромашну капиталом", рекла је она за загребачки Вечерњи лист.

Сиромаштво је у Хрватској и регионално расподјељено: они који живе у јадранском појасу због доприноса туризма и зараде коју он доноси изван редовитих прихода свакако ће лакше пребродити кризу од аграрног становништва на сјеверу и истоку земље.

"То је тим више тако јер се може очекивати и дужи или краћи застој у дознакама из иностранства који у аграрне и деиндустријализоване дијелове земље шаљу млади који раде у иностранству. Многи међу њима најављују повратак у Хрватску јер не желе да раде за режије, односно страхују од поскупљења енергената и инфлације још више од тамошњег локалног становништва", каже Петрић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана