Петочлана породица за годину прими колико министар за мјесец

ГС
Петочлана породица за годину прими колико министар за мјесец

ПОДГОРИЦА - Социјална давања у Црној Гори у посљедњих 10 година увећана су за износе од 16 до 31 евро, показују упоредни подаци које је “Дану” доставило Министарство рада и социјалног старања.

У овом тренутку материјално обезбјеђење породице, које добија око 6.500 фамилија са око 28.000 чланова, износи 80,23 евра за појединца, за породицу са два члана 96,35, са три 115,65, четири члана 136,52, док је за петочлану или породицу са више чланова 152,54 евра.

Поређења ради, посланици и министри мјесечно имају плату од око 1.700 евра, што значи да један јавни фукционер за мјесец добија колико за годину прими социјално угрожена породица са пет и више чланова. Такође, плате су у јавном сектору повећане и за четвртину, али се још нико није сјетио најсиромашнијих у држави.

Такође, минимална зарада у Црној Гори је у само последњих годину повећана са 250 на 450 евра, просјечна зарада је порасла са око 500 на 700, али сцијална давања то нијесу пратила. Оно што је свакако пратило раст зарада био је раст цијена које су никада веће, па су социјално угрожени грађани још угрожени јер су социјална давања толика да не могу покрити ни основне трошкове живота.

У Министарству рада и социјалног старања за “Дан” кажу да, према обрачунатом и исплаћеном мјесецу фебруару, укупно је било 137.269 носилаца неког од права из области социјалне и дјечје заштите, с тим што један корисник може истовремено бити и носилац више права. Број корисника борачке и инвалидске заштите за исти период био је 1.913.

Социјална давања лична карта хуманости једног друштва

Предсједник скупштинског Одбора за рад, здравство и социјално старање Срђан Павићевић оцијенио је да су социјална давања лична карта хуманости и емпатије једног друштва. Он истиче да када видимо колика су давања за најугроженије и којим ритмом су расла, онда се не можемо похвалити неким напретком.

– Та дискрапанца која постоји између плата, пензија и социјалних давања је застрашујућа и показује да социјална правда ипак није заживјела. Проблем је што су доносиоци одлука у протеклом периоду били толико без визије будућности да данас имамо ситуацију да су нам пензије такве да не покривају ни основне животне потребе, а социјална давања још и мање. Зато се мора наћи начин да се те велике разлике премосте, да помоћ добијају они којима је истински потребна – казао је Павићевић.

За живот мјесечно треба скоро 2.000 евра

Сајт “Нумбео” урадио је прорачун по којем је Црна Гора најскупља дестинација за живот на Балкану, ако се изузму Словенија и Хрватска, које су чланице Европске уније, јер су трошкови за четворочлану породицу на мјесечном нивоу процијењени на 1.917 евра. Према том сајту, Црна Гора се налази на 85. мјесту најскупљих држава на свијету. Дакле, како показују подаци са овог сајта, за нормалан живот просјечној четворочланој породици потребно је 1.917 евра мјесечно, у шта не спадају трошкови евентуалног изнајмљивања некретнине, а цијене ренте од почетка сукоба између Русије и Украјине порасле су за око 40 одсто због прилива платежно моћнијих становника тих источноевропских држава.

Цијена ренте тренутно се креће у распону од 350 па до преко 1.500 евра, у зависности од квадратуре, али и од локације на којој се некретнина налази.

Он истиче да су људи који примају пензије то поштено зарадили, али да је износ далеко од примања која реално већина заслужује. Додаје да социјална давања ипак треба да обезбиједе неки минимум егзистенције, али за сада нажалост то није случај.

– То је посао којем се морамо посветити у будућности, јер држава социјалне правде се гради, а не само проглашава, поручује Павићевић.

Министарство: Све је по закону

У Министарству рада и социјалног старања саопштили су да се усклађивање основних материјалних давања из социјалне и дјечје заштите врши у складу са члановима 38 и 58 Закона о социјалној и дјечјој заштити. Наведеним одредбама је прописано да се усклађивање врши полугодишње (1. јануара и 1. јула текуће године) са кретањем трошкова живота и просјечне зараде запослених на територији Црне Горе на основу статистичких података за претходно полугодиште у проценту који представља збир половине процента раста, односно пада трошкова живота и половине процента раста, односно пада зарада.

– Изузетно од наведеног, ако би проценат који представља збир половине процената раста, односно пада трошкова живота и половине процента раста, односно пада зарада довео до негативног усклађивања, висина материјалних давања се не усклађује. Акт о усклађивању мјесечних новчаних примања доноси Министарство рада и социјалног старања. Повећање накнада за материјална давања може се вршити и путем измјена Закона о социјалној и дјечијој заштити, што је урађено више пута за поједина права, рецимо за додатке за дјецу и права на личну инвалиднину - објашњавају у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана