Петковић: На Космету за два мјесеца оскрнављено 12 вјерских објеката СПЦ

Срна
Петковић: На Космету за два мјесеца оскрнављено 12 вјерских објеката СПЦ

На Косову и Метохији је само у посљедња два мјесеца оскрнављено 12 вјерских објеката Српске православне цркве (СПЦ), рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић у разговору са са амбасадором Француске у Србији Жан-Лујем Фалконијем.

Петковић је упознао француског амбасадора са све учесталијим нападима на Србе и њихову имовину и са готово свакодневним скрнављењем и пљачкањем српских цркава и манастира.

Он је подсјетио да је сваки напад на српске светиње на Косову и Метохији био праћен агресивном, антисрпском реториком политичких лидера у Приштини, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Петковић је посебно скренуо пажњу на положај манастира Високи Дечани, дио српске и свиетске културне баштине, који се налази на листи најугроженијих културних споменика Европе.

"Уместо што неигра чињеницу о угрожености Високих Дечана, власт у Приштини би требало да спроведе у дело одлуку о враћању 24 хектара одузете манастирске имовине и наложи обустављање изградње магистралног пута поред манастира и тако покаже да поштује бар властите законе, ако већ не верује међународним организацијама", истакао је Петковић.

Зато, оцијенио је он, план "Култи", који је покренула полиција самопроглашеног Косова у циљу заштите имовине СПЦ, представља врхунац лицемерја и бацање прашине у очи међународној заједници.

Према његовим ријечима, они који су палили, рушили и уништавали српско културно благо, цркве и манастире на простору Косова и Метохије, не могу сада да их чувају и да се брину о њима.

Петковић је истакао да Београд, упркос отвореној опструкцији Приштине и незаинтересованости за наставак дијалога, и даље сматра да се сва отворена питања могу рјешавати једино мирним путем и за преговарачким столом.

Он каже да ће Београд на томе наставити да инсистира иако је неиспуњавање обавезе формирања заједнице српских општина, са којом Приштина касни осам година, велика препрека и изазов у процесу нормализације односа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана