Петер Босман словеначки Обама

Агенције
Петер Босман словеначки Обама

Љубљана - Африканац по рођењу, Словенац по избору, Европљанин по увјерењу - Петер Босман је љекар поријеклом из Гане и већ пет година први човјек Пирана и једини тамнопути градоначелник у земљама бивше Југославије.

Петер Босман је у Југославију стигао крајем седамдесетих година прошлог вијека, након што је војска преузела власт у Гани. Ријешио је да дође у Југославију јер је та земља била једина која му је одмах дала визу. Када је стигао у Љубљану, о том граду није знао ништа, али је брзо заволио Словенију.

- Судбина је хтјела да послије пет година, када је требало да пођемо у Гану, моји пацијенти у Пирану напишу петицију којом су инсистирали на томе да останем. Звали су ме "црни анђео" - прича први човјек Пирана.

Иако је по струци љекар, Босман (60) се временом окренуо политици. Наводи да није вјеровао да има шансе да буде изабран за градоначелника кад му је 2010. године странка предложила да се кандидује. Међутим, изабран је за првог човјека Пирана, а прошле године реизабран на још четири године. Босмана су послије прве побједе на изборима прозвали "словеначки Обама".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана