Пет полицајаца погинуло у сукобима са терористима у Куманову, 30 повређено

Б92, РТС, Танјуг
Пет полицајаца погинуло у сукобима са терористима у Куманову, 30 повређено

Куманово - Послије цјелодневних борби у Куманову, македонска полиција објавила крај акције.

Пет полицајаца је убијено, а 30 рањено током сукоба са неидентификованом наоружаном групом. Има мртвих и међу нападачима. Полицији се, како јављају македонски медији, предало 27 нападача. Пуцњава се, међутим чула и вечерас.

Како јавља репортер Б92 који се налази у Куманову, пуцњи и рафали су око 18 сати утихнули да би убрзо поново дошло да жестоког сукоба између полиције и наоружане групе терориста.

Према доступним информацијам у току је акција полиције против десетак терориста који су се забаракадирали у двије куће

Насеље Диво у Куманову је опкољено, а полиција из њега евакуише становнике.

Репортер Б92 јавља да је један од терориста покушао да побјегне тако што се убацио у групу становника која је требало да буде евакуисана. Ипак, они су препознали да се не ради о мјештанину, послије чега је он побјегао.

Скопска телевизија Сител, блиска македонским властима, јавља да је акција у Куманову завршена. Нешто послије 18 сати завршена је полицијска акција у Куманову, а посљедњих тридесетак терориста који су се налазили у приватнимм кућама, предали су се, јавила је екипа скопског листа "Вечер" са лица мјеста.

Напад на кумановско Дивље насеље и Македонију није успио, пише лист и истиче да су три полицајца погинула у данасњим инцидентима.

Полицијска возила се, наводи овај дневник, повлаче из села око Куманова.

Тридесетак терориста се предало полицији. Они су, како се наводи, излазили са бијелим чаршавима из кућа у којима су се крили.

Лист наводи да је МУП потврдио да је терористичка група елиминисана и неутрализована.

Није, међуитм, познат број терориста који су се нашли у рукама полиције, али се незванично помиње цифра од преко 25.

Описујући ситуацију, лист пише да се обруч око терориста стезао систематски, корак по корак, а у прилог томе су ишле и уске улице, а предали су се када су остали без муниције и могућности за бјекство.

"Око 18.45 сати и детонације су престале, а Кумановом се убрзо проширила информација да су терористи живи и у рукама полицајаца", наводи "Вечер".

Македонска телевизија Алфа је јавила је да се око 30 наоружаних терориста предало полицији, а неколико минута касније и да је разбијена терористичка група.

Званичне потврде ове информације нема.

На сјеверу Македоније од јутрос је ратно стање. Јаке полицијске снаге су у акцији против веће наоружане групе у Куманову, у дијелу у коме живи албанско становништво.

Македонски медији јављају да су тројица рањених полицајаца, у међувремену преминула. Званичници још увијек не говоре о броју повређених, али се незванично сазнаје да је двадесетак полицајаца рањено у обрачуну са групом наоружаних особа.

Полицијска акција у Куманову је предузета како би се разбила велика наоружана терористичка група која је планирала нападе на државне институције, рекао је помоћник министра унутрашњих послова Македоније Иво Котевски на ванредној конференцији за штампу поводом акције снага безбједности која се од јутрос спроводи у Куманову.

У Куманову је раније током дана дошло до обрачуна припадника полиције са наоружаном терористичком групом, која је, према подацима Министарства унутрашњих послова Македоније, дошла из једне сусједне земље и која је имала за циљ да нападне државне институције.


Безбедносна ситуација на подручју Прешева, Бујановца и Медвеђе је стабилна и нема никаквих назнака о могућем проширењу сукоба из Македоније на југ Србије, изјавио је предсједник Координационог тијела за те општине Зоран Станковић.

Осим тога, аналитичар Душан Јањић оцјењује да су сукоби у Македонији још у оквиру политичких ријешења и да је зато веома важно како ће реаговати македонске власти, али и ЕУ.

Међутим, војни аналитичар Александар Радић оцјенио је да атмосфера конфликта из Македоније може да се пренесе у дијелове западног Балкана, укључујући и Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана