Перовић: Уступићемо своје зграде и установе за стационаре

Срна
Перовић: Уступићемо своје зграде и установе за стационаре

ЦЕТИЊЕ - Црква стоји на располагању држави са свим својим капацитетима, спремна је да уступи своје зграде и установе, ако је потребно правити стационаре, поручио је вечерас ректор Цетињске богословије "Свети Петар Цетињски" Гојко Перовић.

"Има доста младих који се јављају да помогну, наше народне кухиње раде. Спремни смо да ставимо на располагање своје зграде и установе, ако је потребно правити неке стационаре. Не дамо животе својих ближњих, сви ми вјерници имамо старије људе у породицама и понављам позив вјерницима да се држе свих упутстава надлежних", рекао је Перовић за Радио "Светигора".

Он је поручио свима који се у овој ситуацији осјећају беспомоћно и несигурно да се обрате првом свештенику Митрополије црногорско-приморске од којег могу добити савјет, молитву и конкретну помоћ.

"Настављамо да се молимо јер не можемо заборавити на душу у оваквим ситуацијама. Не треба паничити, паника је велики непријатељ, већ слушати савјете које саопштава Институт за јавно здравље", рекао је Перовић.

Он је навео да Црква са Владом не може да се договори о Закону о слободи вјероисповијести, али "кад дође стани-пани одлично се разумијемо".

На питање како се организују богослужења у новонасталој ситуацији, Перовић је одговорио да не позивају људе да долазе ни да не долазе у цркву, али су направили динамику у потпуности у складу са здравственим прописима.

Перовић каже да су разговори експертских тимова Владе и Митрополије били продуктивни.

"Жали Боже што нису вођени раније, не бисмо имали ову тензију. За пет минута правницима је било јасно о чему се ради и како би се могло нешто формулисати па да уз Закон не стоје придјеви антиуставни и дискриминаторски", рекао је Перовић.

На питање хоће ли литије бити настављене, он је одговорио да се треба стрпјети мјесец- два што се тиче великих јавних окупљања.

"Молитва нека не престаје, наш црквени живот несметано тече, а наставак литија би послао негативну поруку", рекао је Перовић.

Он је поручио да је Српска православна црква као канонски призната црква довољно широк простор за све православне вјернике без обзира на њихов национални идентитет и политичко опредјељење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана