Пернар: У Јасеновцу био геноцид, у Вуковару није

Б92
Пернар: У Јасеновцу био геноцид, у Вуковару није

Загреб - Саборски заступник Живог зида Иван Пернар на свој Фејсбук профилу написао је да је Хрватска починила геноцид у Јасеновцу, преноси загребачки "Индекс".

Осим тога, они подсјећају да је Пернар недавно рекао да Срби нису починили геноцид у Вуковару.

"Примијетио сам да код дијела Срба да се боје да ће бити етикетирани као геноцидан народ ако признају геноцид у Сребреници. Па ето, читао сам књигу жДемонизација СрбажЕмила Влајкија и та књига ми је отворила очи јер ми је показала да су и други народи у историји чинили ужасне ствари, али нису етикетирани као геноцидне", наводи Пернар.

Како каже, на крају крајева Америка је у задњих 25 година поубијала 100 пута више људи него Срби па нико не говори да су Американци геноцидни.

"Па ипак, ради објективности осјећам потребу споменути Јасеновац, је ли тамо Хрватска власт истребљивала Јевреје нпр., мислим да ће се већина сложити да јесте. Дакле, је ли било геноцида? Јесте. А јесу ли Хрвати геноцидан народ? Мислим да нису, да је геноцидна била група људи и они који су били изманипулисани од те политике", оцјењује он.

Ту даје и "доказ": "Замислите да ходам Бањалуком и да сваком Србину који пролази поред мене понудим нож и кажем му да ме може убити зато јер сам Хрват и да га нико за то неће казнити или осудити. Мислите ли да би неко то направио? Ако неко и би, сигуран сам да 99% њих то не би учинило што значи да Срби нису геноцидан народ".

Такође, Пернар се у другом статусу на свом профилу бавио и случајем операције "Олуја".

"Олуја је била етничко чишћење, то сам спреман у сваком тренутку рећи. Али од стране кога? Српских вођа које су одбиле мировни план и позвали све Србе да напусте Крајину. Циљ је био да те Србе потом населе на Косову, што су избејгли Срби одбили. Они који су прихватили, побјегли су за Канаду и Америку првом приликом", навео је он.

Загребачки портал на крају текста истиче да је Пернар прије неколико дана гостовао у емисији Бујица Велимира Бујанца и да је на питање је ли у Вуковару Србија починила геноцид одговорио да није.

Подсјећамо, Пернар је нешто више пажње у региону на себе привукао недавно када је послије 15 минута напустио емисију "Недјељом у два" на ХРТ уз образложење да му се не допушта да одговори на питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана