Перковић се ипак изручује Њемачкој!

Танјуг
Перковић се ипак изручује Њемачкој!

Загреб - Врховни суд Хрватске донио је одлуку о изручењу бившег функционера Удбе Јосипа Перковића Немачкој, али ће је саопштити слиједеће недјеље.

"Вијеће је засједало, али одлука са писаним образложењем тек треба да буде сачињена", рекао је Трипало.

Одлука, како је објаснио у изјави за агенцију ХИНА, неће бити објављена док прво не буде отпремљена Перковићевом адвокату и државном тужилаштву који су уложили жалбе на одлуку Жупанијског суда у Загребу да се Перковић изручи њемачком правосуђу.

На одлуку Ванрасправног вијећа загребачког Жупанијског суда којом је одобрено Перковићево изручење, жалили су се његова одбрана, али неочекивано и Државно тужилаштво Хрватске, које је у том случају формално заступало њемачку страну. Касније су објаснили да су били дужни да поднесу жалбу ради правилне примјене закона.

Бивше функционере југословенске и хрватске тајне службе Јосипа Перковића и Здравка Мустача тражи Немачка због сумње да су учествовали у убиству хрватског политичког емигранта Стјепана Ђурековића у околини Минхена 1983. Они су ухапшени почетком године када је на снагу ступио европски налог за хапшење, али су, у међувремену, пуштени да са слободе чекају одлуку о изручењу.

Тужилаштво је у жалби на одлуку о изручењу Перковића навело да је у том случају по хрватским прописима наступила застарјелост, односно да је загребачки суд рјешењем од 8. јануара повредио закон и погрешно и непотпуно утврдио чињенично стање у дјелу који се односи на наступање застарјелости кривичног прогона као апсолутне препреке за предају.

Жалбу Врховном суду на одлуку о изручењу раније је поднио и Перковићев адвокат Анте Нобило који је најавио да ће у случају да Врховни суд потврди изручење, поднијети уставну тужбу.

Ванрасправно вијеће Жупанијског суда у Загребу, под предсједавањем судије Ивана Турудића, одбило је аргументе одбране о застарелости тврдњом да се код захтјева за изручењем не испитује такозвана двострука кажњивост за 32 кривична дјела наведена у каталогу европског налога за хапшење због чега није ни улазило у утврђивање наступања застарјелости.

У истом случају, вијеће суда у Великој Горици је због застарјелости одбило да изручи Њемачкој Здравка Мустача. На ту одлуку тужилаштво се није жалило, али је жалбу упутила породица покојног Стјепана Ђурековића. Суд је ту жалбу одбацио као неосновану, али породица може да се жали Врховном суду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана