Перковић изручен Њемачкој

Агенције
Перковић изручен Њемачкој

Загреб - Бивши функционер југословенске Удбе Јосип Перковић изручен је Њемачкој. Перковић је у Минхен слетио у 14:45 чсаова редовном линијом Луфтханзе.

Претходно је између Хрватске и Немачке договорено да изручење буде данас, пише Index.hr.

Предсjедник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је након изручња Перковића, да је "та прича завршена" и да треба поштовати одлуке судске власти.

"До сада сам био врло јасан која је моја позиција као предсjедника Републике. У Хрватској постоји тро-диоба власти, правосудна власт и Уставни суд, који је посебна врста судске власти, и њихове одлуке треба поштовати, па ту немам шта да додам", рекао је Јосиповић.

Перковић је иначе јутрос одвезен из свог стана у Загребу цивилним аутомобилом, око 10.30, а три сата касније је аутомобилом под пратњом пребачен до аеродрома и укрцан у авион.

Јутарњи лист је јутрос објавио да је Уставни суд одбио жалбу Перковићевог адвоката Анта Нобила, чиме више није било правних препрека да Перковић буде изручен.

Како је раније данас изјавио министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић, власти у Њемачкој у међувремену су примиле обавјештење да су хрватски судови донијели правоснажну пресуду да Перковић може бити изручен Њемачкој, која га тражи због убиства емигранта Стјепана Ђурековића у Минхену 1983.

Бивши високи функционер југословенске и хрватске тајне службе Јосип Перковић негирао је јуче, у интервјуу за Дојче веле, умјешаност у убиство Стјепана Ђурековића. "С убиствима немам никакву везу. Давно сам рекао: с убиством Ђурековића апсолутно никакав додир немам, као ни додир с било чијом смрћу", изјавио је Перковић и додао да се "бавио класичним обавјештајним послом, на заштити хрватског територија".

Он није желио да каже ко стоји иза тог убиства, рекавши да нема довољно података.

Врховни суд Хрватске одбио је у петак жалбе Перковићеве одбране и Државног тужилаштва на одлуку Жупанијског суда у Загребу којом је одобрено изручење Перковића Немачкој на основу европског налога за хапшење.

Перковић тврди да је жртва лажног свједочења Удбиног оперативца Винка Синдичића, који је недаво у писму Перковићевој одбрани навео да је по упутствима њемачке тајне полиције лажно свејдочио у случају Ђурековић.

За разлику од случаја Перковић, суд у Великој Горици у истом случају је због застаријелости одбио да изручи Здравка Мустача.

У Њемачкој ће Перковићеву одбрану преузети минхенски адвокат Сеп Јорг Зоглман. Нобило је рекао да ће и он за неколико дана отпутовати у Њемачку с доказним материјалима и придружити се одбрани Перковића.

Нобило: Нема предаје, настављамо борбу

Анто Нобило, адвокат данас изрученог Јосипа Перковића Немачкој, изјавио је да "предаје нема" и да ће наставити правну битку у којој ће његов клијент "имати неутралније суђење од оног које би имао у Хрватској" која га је, како сматра, предала кршећи закон.

"Перковић је предат Њемачкој, међутим нема предаје. Идемо даље, у кривични поступак и ја већ наредне седмице путујем у Минхен", рекао је Нобило, који је до данас говорио да Перковића не треба изручити јер у Њемачкој, упркос владавини права, неће имати фер суђење.

Нобило је, на конференцији за новинаре по изручењу Перковића, поновио став да је његов брањеник предат Њемачкој на основу незаконитих одлука загребачког Жупанијског и Врховног суда.

"Поучен тим искуством закључио сам да ћемо у Њемачкој имати неутралнији суд и боље суђење него у Хрватској", рекао је.

Он је правосуђе у Хрватској оптужио да законе не примјењује досљедно већ да је пало под утицај "једној слободној интерпратији коју је стручна јавност осудила", наводе хрватски медији.

Нобило истиче да је у Њемачкој "дошло до промјена" јер је "раскринкао работу" њемачке тајне службе која је подметнула и Организовала лажно свједочење некадашњег оперативца Удбе Винка Синдичиха, преносе хрватски медији.

Оцијенио је да је Перковићев случај постао и медијски врло експониран у Њемачкој па неће моћи да се догоди као у "случају Пратеса", да се човјек осуди без доказа, рекао је Нобило.

Поновио је став обране да нико не може бити изручен када ступи на снагу застарјелост предмета за које се оптужује, а као примјер је навео чињеницу да је Њемачка одбила да изручи хрватског држављанина Ивана Радошевића кога хрватско правосуђе тражи због преваре у "случају Загребчанка".

У Њемачкој је, каже, тај случај застарио, али у Хрватској није.

Тврди и да се велики број еминентних адвокатских канцеларија нудило да брани Перковића јер тај случају сматрају атрактивним.

"Свима сам рекао да је Перковић бивши државни службеник који живи од 750 евра пензије те да није шверцовао оружје у смислу крађе него је радио за хрватску државу и да се ни на који начин тиме није незаконито окористио", рекао је Нобило.

Упитан како гледа на случај Здравка Мустача, Перковићевог бившег шефа којег је великогорчки Жупанијски суд одбио да изручи Њемачкој, уз образложење да је наступила застарјелост тог предмета, Нобило је одговорио да сматра да је та одлука правоснажна, иако су адвокати Ђурековићеве удовице најавили жалбу врховном суду.

Посланик најутицајније опозицоне партије ХДЗ Владимир Шекс је изручење Перковића протумачио као "пад свих СДП-ових теорија и приговора ХДЗ-у.

"Све теорије и приговори који су упућивани ХДЗ-у и мени, а који су"били везани за Закон о правосудној сарадњи и промјену Устава, гдје су Зоран Милановић и СДП игнорисали у вријеђали, сада су пале, обиле су им се о главу", рекао је Шекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана