Перковић чека изручење у Њемачку

Танјуг
Перковић чека изручење у Њемачку

Загреб - Бивши југословенски и хрватски функционер Удбе Јосип Перковић тврди да је очекивао да ће Врховни суд Хрватске потврдити одлуку о његовом изручењу Њемачкој.

Он ипак додаје да није очекивао да ће хрватско правосуђе “бити тако "јалово"” када је он у питању. Перковић је рекао и да мисли и да ће суђење у Њемачкој бити брзо, као и да ће бити потврђена његова неумешаност у злочин који му се ставља на терет.

Њемачко правосуђе, подсјетимо, оптужује Перковића за организовање убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића, 1983. године у Минхену, а његово изручење потврдио је јуче Врховни суд Хрватске и Перковић би требало да буде изручен у наредних десетак дана.

Непосредно након што је добио пресуду, Перковић тврди да је добро, да се суочио са судском одлуком, па је самим тим и, како каже, смањена неизвјесност која га је заокупљала протеклих шест мјесеци. "

“Нажалост, није се догодило ништа неочекивано и спектакуларно, нисам се заносио ни нереалним очекивањима, но ипак сам се надао да хрватско правосуђе неће бити тако јалово када сам ја у питању"”, рекао је Перковић за загребачки “Вечерњи лист”.

Перковић је најавио да ће његов адвокат Анте Нобило покренути уставну жалбу, а на питање шта ако не успије ни тај, посљедњи правни потез, одговара:” "А онда ћемо се видјети у Минхену”."

"Када након суђења изађем из њемачког затвора. Идемо корак по корак. Ако не успије ствар са Уставним судом, стало ми је да се ово што прије оконча, јер у Загребу о мом случају више и нема смисла причати. Тако је како је"”, рекао је Перковић.

Он је додао да очекује брзо суђење. "“Нијемци су, колико знам, спремни за то суђење и требало би све брзо да буде завршено. А ја, наравно, очекујем да се потврди моја апсолутна неумјешаност у оно за што ме оптужују”", рекао је Перковић.

У странкама владајуће коалиције не желе да коментаришу одлуку Врховог суда који је одбио жалбе адвоката Нобила и Државног тужилаштва и потврдило пресуду о изручењу Перковића. Из СДП-а су, како преносе хрватски медији, кратко поручили да не желе да коментарису одлуку суда, а предсједник саборског Клуба заступника ХНС-а Јозо Радош каже да је став те странке да се судске пресуде не коментаришу. Тим више, додао је, што Перковић има на располагању још правних лијекова.

Министар унутрашњих послова Ранко Остојић изјавио је да би Перковић могао да буде изручен Њемачкој у сваком тренутку и да ће то бити из загребачке ваздушне луке "Плесо".

Перковићев адвокат Анте Нобило је оцијенио да је одлука Врховног суда о изручењу Перковића погрешна и противзаконита. Он ће, како је најавио, жалбу Уставном суду поднијети данас са захтјевом да његовом клијенту заштити једно од основних људских права - право на слободу.

Иначе, десетодневни законски рок за предају Перковића почео је да тече од тренутка када је она постала правоснажна, 17. јануара. Начелно, пишу хрватски медији, рок у којем би требало да буде донијета одлука о предаји је 60 дана јер се ти рокови, с обзиром на околности, могу продужавати.

“Закон познаје могућност продужења рокова ако постоје околности које би спречавале изручење, а на које Хрватска не може да утиче. Рок може бит продужен у случају хуманитарних разлога, односно евентуалних угрожавања живота и здравља тражене особе”, тумачење је струке, а као примјер се наводи да, ако је особа која чека изручење болесна, десетодневни рок почиње да тече од дана оздрављења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана