Перковић ће бити изручен Њемачкој

Агенције
Перковић ће бити изручен Њемачкој

Загреб - Ванрасправно вијеће Жупанијског суда у Загребу одлучило је да бившег шефа југословенске и хрватске тајне службе Јосипа Перковића изручи Немачкој.

Перковићев адвокат Анте Нобило најавио је да ће уложити жалбу на ту неправоснажну одлуку.

Перковић је приведен на основу европског налога, а Њемачка га тражи због сумње да је учествовао у убиству хрватског политичког емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године.

Замјеница портпарола суда Ивана Чалић изјавила је да је суд одлучио да удовољи њемачком захтјеву за изручењем Перковића и да аргументи одбране нису прихваћени, јавила је агенција Хина.

Перковић се противи изучењу и сматра да је у том случају по хрватским прописима наступило апсолутно застарјевање, али и да у Њемачкој не би имао праведно суђење.

Његов адвокат Анте Нобило у неколико медијских иступа рекао је да је приватном истрагом утврђено да хрватске тајне службе нису учествовале у Ђурековићевом убиству 1983. године у Баварској, већ да су за то одговорне службе из Србије и Црне Горе.

О најављеној жалби ће одлучивати Врховни суд, а хрватски медији спекулишу да би одлуку могао да донесе експресно у року од седам до осам дана, те да би у случају да обе судске инстанце одобре изручење, Перковић могао да буде изручен у фебруару.

Њемачке оптужбе одбацује и Ђурековићев некадашњи шеф Здравко Мустач. Обојица тврде да су жртве неистинитог исказа Удбиног оперативца Винка Синдичића.

О изручењу Мустача сутра ће одлучивати суд у Великој Горици.

Перковић и Мустач ухапшени су 1. јануара пошто је на снагу ступио европски налог за хапшење, али су у међувремену обојица пуштена да одлуку о изручењу чекају са слободе, уз изречене мјере опреза.

У Европској комисији нису жељели да коментаришу неправоснажну одлуку Ванрасправног већа Жупанијског суда у Загребу о изручењу бившег функционера југословенске и хрватске тајне службе Јосипа Перковића Њемачкој.

Како је саопштено, ЕК не жели да коментарише појединачне случајеве зато што је њена улога да обезбједи ускладјеност закона у државама чланицама са европским законодавством и да прати њихово спроводјење.

„Не коментаришемо појединачне случајеве“, одговор је ЕК, јавила је агенција Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана