Пентагона: Како Русија утиче на Балкан

avaz.ba
Пентагона: Како Русија утиче на Балкан

ВАШИНГТОН - Русија користи медије, трговинске односе, страна директна улагања, трговину у области енергетике, дипломатију, војно присуство, мијеша се у политичке процесе и користи замрзнуте конфликте и на тај начин представља пријетњу Сједињеним Државама у Европи, пише у извјештају Пентагона (Министарства одбране САД), који је објавио амерички портал Политико.

У извјештају се анализирају технике “хибридног ратовања” које, како се наводи, Русија примарно користи како би ширила свој утјецај у Европи.

Када је ријеч о утјецају Русије на Балкану, указано је на зависност држава од увоза руског плина.

У извјештају је наведено да тринаест источноевропских земаља увози 75 одсто или више природног плина, од укупне потребне количине, те да многе од тих земаља немају домаћу производњу природног плина.

“ Русија користи ову зависност као средство да утиче на доношење одлука држава партнера и савезника САД или кажњавања држава када одлуке које доносе нису у складу са руским интересима”, пише у извјештају.

У извјештају Пентагона се такође истиче да Москва има способност да промовиђе друштвене подјеле на Западу и слаби цивилно друштво.

Један од могућих одговора САД на утицај Русије је промовисање политичке и економске либерализације. Између осталог, како се наводи, САД мора промовисати инклузију, толеранцију и широк спектар људских права широм Европе.

“Европска унија би се могла охрабрити да подстакне либерализацију тако што би понудила више специфичних опција за чланство државама чији, у овом тренутку, изгледи за чланство нису реални”, наводи се у извјештају.

У извјештају се указује на три циља глобалне стратегије руског предсједника Владимира Путина. Да се поврати и осигура утицај Русије на бивше државе Совјетског Савеза, да се поврати статус “велике силе” у свијету и представи као поуздан актер, моћан регионални играч и успјешан посредник у циљу стицања економског, војног и политичког утицаја на државе широм свијета.

Извјештај упозорава и на партнерство Русије и Кине које дијеле афинитет према ауторитарној стабилности и имају усаглашене ставове о супротстављању међународним нормама које се тичу људских права, сајбер простора и свемира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана